Napfénytető: menő extra, ami csak bosszúságot okoz?

Az autók számos hasznos és haszontalan extrával is megvásárolhatóak. Egyes újdonságok beválnak és megmaradnak, átveszik más gyártók is, míg mások egy-két próbálkozás után a feledés homályába merülnek. Vannak olyan választható kiegészítők, amelyek viszont megosztják az autótulajdonosokat. Néhányan imádják, de vannak olyanok is, akik szerint semmi értelme egy autón, felesleges tartozék, amely idővel csak bosszúságot okoz.

Mire jó a napfénytető?

Szinte minden autó kérhető napfénytetős kivitelben. Korábban egy rendkívül menő extrának számított, manapság talán kevésbé népszerű, de ma is szép számmal vannak olyanok, akik ezzel a kiegészítővel ellátott kocsikat keresik. Náluk az az érzés hiányozna, ha tetőablak nélküli autót vezetnének, hogy a tavaszi nap első sugarai lágyan felmelegítsék az utasteret. Tehetik ezt úgy, hogy a sötétítőt elhúzva egyáltalán nem zavarja a beáramló fény az autóvezetőt. További pozitív tulajdonság, hogy menet közben ki lehet nyitni, ha friss levegőre vágyunk és nem szeretjük, vagy nem bírjuk a klímát. Persze, mondják a szkeptikusok, hogy az oldalablakokat is le lehet engedni, miben más a napfénytető? Abban, hogy a beáramló levegő nem fúj kellemetlenül az arcunkba, nem korlátoz minket a kilátásban, nem könnyezik a szemünk a süvítő széltől, nem hátráltatja a sofőrt az autó irányításában. Az igazán elvakult tetőablak pártiak azt is felhozzák a kedvenc extrájuk mellett, hogy a dugóban ülve kényelmesen vizsgálgatható a körülöttünk lévő házak gyönyörű homlokzata a körúton, de azt is, hogy szabadon csodálhatják a csillagos égboltot felhőtlen éjszakákon. Rengeteg előnye mellett akkor mi lehet az oka, hogy sokan nem rajonganak érte, és hogy nem minden autógyártó alkalmazza a frissen piacra dobott járgányainál?

Mi szólhat a napfénytető ellen?

A napfénytető elterjedésének és népszerűségének a rossz híre szab gátat. Az évekkel ezelőtt tetőablakkal piacra dobott autók egy részénél ugyanis idővel ugyanazt a problémát jegyezhették fel. Bizonyos idő után, ami egyébként években mérhető, a tetőablak illesztése, vízzáró tömítése rendetlenkedni kezdett, így a vízrészecskék bejuthattak az utastérbe a hajszálrepedéseken keresztül. Ott ezek meg is maradhattak, apró baktériumok, gombák telepedhettek meg körülötte, ami kellemetlen, büdös, irritáló szagokat áraszthatott. Ha nem orvosoltuk sürgősen a problémát, akkor a történet vége könnyedén az lehetett, hogy tovább romlott a helyzet. Egyre nagyobb lett a repedés, egy-egy kiadós zápor után a vízcseppek is elkezdtek a fejünkre csepegni. Ez pedig sok kellemetlenséget okozott a tulajdonosoknak, ami végeredményben azt eredményezte, hogy egyre rosszabb híre lett a kiegészítőnek. Nem szabad azonban általánosítani, sok elégedett autótulajdonos használta az eszközt, ráadásul ez a probléma a modern autóknál már egyáltalán nem jellemző. A napfénytető ettől függetlenül folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak. A napsugárzás hatása, a víz ereje nagy erőpróbának teszi ki az alkatrészt. Ezért, mint az autó bármelyik elemének, így ennek is előfordulhatnak hibái. A napfénytető esetében a másik gyakori probléma a napfénytető miatt beépített vízelvezető lefolyócső beszennyeződéséből, eltömítéséből fakad. Ezeket azonban az éves nagyszerviz alkalmával ellenőriztethetjük, és ha szükséges kijavíttathatjuk. Ha nem mulasztjuk el, akkor, a napfénytetős autóval való utazás még kellemesebbé válhat. Nyugodtan adhatunk neki egy esélyt, mára megbízhatóvá vált a kiegészítő, ha pedig nem várunk túl sokat, nem is fogunk csalódni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat