Mutatjuk, mitől félnek legjobban a magyar sofőrök

Mi okozza a lidércnyomást vezetés közben? A csúszós utak, a motorosok vagy esetleg a kerékpárosok? A jobbkezes utcák taszítanak, vagy inkább a kézifékes indulástól rettegünk? Megválaszoljuk!

A sötétben bátrabbak a férfiak

A női sofőrök 26%-a ismerte be, hogy szorong az éjszakai vezetéstől, a férfiakat viszont nem igazán aggasztja, hiszen csak 6 %-uk vélte veszélyesnek az esti vezetést – közölte a Használtautó.hu. Felmérésükből az is kiderül, hogy ha valaki már kormányzott éjjel, pláne magassarkúban, hamarabb érez félelmet. Íratlan szabály: a KRESZ-ben ugyan nincs szó szerint említve, hogy ne vezessünk ilyen lábbeliben, de azt sem köti ki, hogy ne vezessünk napszemüvegben. Megközelítőleg ugyanis ily mértékben korlátozza a nők dolgát a volán mögött egy dögös körömcipő, ami a nehéz látási viszonyokkal kombinálva kiemelten balesetveszélyes.

Ijesztő kétkerekűek

Mindeközben a férfiakban leginkább a kerékpárosok keltenek félelmet. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi jelentése kimutatta, hogy a közúti balesetek 11 %-ánál a kerékpárosokat, míg 9 %-ánál a motorosokat okolhatjuk.  A felmérés csak tovább erősítette, hogy az autósok is inkább a kerékpárosoktól tartanak. A tesztalany férfiak 23 %-a gondolja azt, hogy veszélyes miattuk a közlekedés, s ezt a női sofőrök 30%-a sem cáfolta. A válaszadók zöme – 95 %-a – nem tart sem a jobbkezes utcáktól, sem az éles kanyaroktól. Meglepő, de a csúszós utak sem okoznak fejtörést, a kitöltők alig 18 %-a retteg a csúszós aszfalttól. A kézifékes indulásnál is magabiztosak a sofőrök; a férfiak közül alig 1-2 ember, a nőknek pedig csupán 14 %-a fél a meredek indulástól. Érdemes levonni a tanulságot: sokszor okolhatunk befolyásolhatatlan tényezőket, mint pl. az időjárást, ám, ha jól belegondolunk, a baleset okát legtöbbször mi adjuk. Ilyenek a helytelenül felmért sebesség, vagy akár a nem elég gyors reakcióidő.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat