Mutatjuk a legjobb autós filmeket – 2. rész

Évről évre jönnek az autókra és száguldásra építő filmek a mozikba, de korszakos alkotás kevés akad közöttük. Összeszedtük, hogy szerintünk melyek a leglátványosabbak és legőrültebbek. Sorozatunk második része következik, a középpontban pedig a száguldó cirkusz, azaz a Forma–1 szerepel.

Senna

A 2010-es, egyszerűen csak Senna címre keresztelt mozi magával ragadó igaz történetet mesél el Ayrton Sennáról, a legendás brazil versenypilótáról, aki sokak szerint minden idők legjobb autóversenyzője volt. A dokumentumfilm felöleli Senna monumentális Forma–1-es karrierjét 1984-től kezdve, amikor kiemelkedően tehetséges kezdőként berobbant az F1 világába, egészen az 1994-ben történt tragikus balesetéig. Bemutatja a versenypályán innen és túl folytatott küzdelmét azért, hogy tökéletes pilótává válhasson. A Senna-család és a Forma–1-es vezetőség közreműködésével készült Senna a legendás pilóta életéről szóló első hivatalos dokumentumfilm lett, benne számos, korábban még nem látható archív felvétellel.

Hajsza a győzelemért

A Hajsza a győzelemért egy 2013-ban bemutatott amerikai dráma, amely szintén igaz történeten alapszik. Két Forma–1-es versenyző, James Hunt és Niki Lauda párharcát mutatja be – előbbit Chris Hemsworth, utóbbit Daniel Brühl alakítja remekül. Az 1976-os Forma–1-es szezont Hunt és Lauda küzdelme jellemezte. Hunt vagány brit pilóta, a Forma–1 sztárja volt, aki nagyvilági életet élt, ivott, bulizott szezon közben. Az osztrák Lauda épp az ellenkezője, fegyelmezett ember volt, aki már az 1975-ös világbajnoki címmel a háta mögött szállt harcba. Igazi ellenfelek voltak, akik bármire képesek a győzelemért. A film erre a két karakterre koncentrál, az ő versenyzésüket taglalja. Laudát évekig bombázták az életének megfilmesítésével, de mindig ellenállt. A rendező, Ron Howard volt az egyetlen, akinek a felkérésére rábólintott.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat