Műszaki vizsgáztatás házilag vagy szervizzel?

Hazánkban a frissen üzembe helyezett autók műszakija négy évig érvényes, amit kétévenként kötelező megújítani. Műszaki vizsgát megelőzően ajánlott átvizsgálnunk autónkat, mivel sikertelen vizsga esetén elveszítjük a vizsgáztatás díját. Napjainkban már szemrevételezés helyett komoly műszerekkel vizsgálják a járművek műszaki állapotát, amikkel otthon kevesen rendelkeznek. Biztos olcsóbban jövünk ki, ha mégse autószervizre bízzuk a vizsgáztatást?

Változások a műszaki vizsga és a zöldkártya jogszabályaiban

Jelenleg már a zöldkártyát összevonták a műszakival, így kevesebb helyre kell rohangálnunk. 2016.01.01-től a járműveken a műszaki végeztével már a rendszámra sem tesznek matricákat, illetve a régieket is leszedik. Az érvényességet a hatósági kamerarendszerek és traffipaxok ellenőrizik, akár visszamenőleg is. A környezetvédelmi felülvizsgálat már a műszaki vizsga része lett. Ha a jármű a vizsgálat követelményeinek megfelel, a forgalmi engedélyt meghosszabbítják. Viszont ha elutasítják, akkor a vizsgadíj újrafizetésén túl a vizsgálat napjával bezárólag a jármű közúti közlekedésből ki lesz zárva a sikeres műszaki vizsga igazolásáig.

Hogyan készüljünk fel a műszakira?

Miket vizsgáljunk át műszakíztatás előtt? A fékrendszer (lábfék és kézifék), a futómű, a gumik, ablaktörlők állapotát. Sérült, repedt, vagy kőfelverődéses szélvédővel sem engedik át a járművet a műszakin. Világítás, fényszórók beállításának hiánya is lehet buktató. Az alváz és karosszéria állapotát szemrevételezéssel megtehetjük korrózió nyomait keresve. Káros anyag kibocsájtást nehéz házilag mérni. 2016-ban a személygépkocsik műszaki vizsga díja 17.000.-Ft. Szegedi autószervizünk garantáltan sikeres műszaki vizsgára készíti fel autóját, csupán bruttó 5000.-Ft ügyintézési és átvizsgálási díjért. A talált hiányosságokat, természetesen plusz költségekért, de helyben javítják, cserélik, beállítják. Alkatrészekre sem kell sokat várni, hiszen a Kovács Autó üzletéből akár azonnal beszerezhetőek.

[ccf_form id=”53″]

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat