Mit tegyen, ha részese egy kisebb autóbalesetnek

Minden autóbaleset igen bonyolult, hiszen gyakran jár új alkatrészek vásárlásával, vagy az autó teljes tönkremenetelével, ami sohasem szórakoztató. Ha viszont mindenre fel van készülve, akkor egy stresszes szituációt is nagyon könnyen megoldhat. A következő útmutatót azokra az esetekre ajánljuk, amikor a balesetben egyik fél sem sérül meg. Ha egy olyan balesetben vesz részt, ahol sérült személy van, azonnal hívnia kell a mentőket.

Az autó biztonságba helyezése

Az első és legfontosabb, amit meg kell tennie, amikor balesetben vesz részt az az, hogy keres egy biztonságos helyet és odaviszi autóját, hiszen így nem lesz majd útban sem. Legyen viszont óvatos, hogy ne menjen messzire, és ne hagyja el a baleset helyszínét, mert a baleset helyszínének elhagyása büntetendő cselekmény abban az esetben, ha csak anyagi károkat okozott a baleset, ha pedig sérült is van akár már bűncselekmény. Maradjon nyugodt. Függetlenül attól, hogy az ön hibájából keletkezett-e a baleset vagy sem, ne essen pánikba, maradjon udvarias, de semmiképp se ismerje be hogy hibázott. Vegye fel a kapcsolatot a helyi rendőrséggel, aki majd tájékoztatni fogja önt arról, hogy küldenek-e ki egy járőrt, aki felméri majd a helyzetet.

Felvenni a kapcsolatot a másik féllel

Az is nagyon fontos, hogy felvegye a kapcsolatot a másik féllel és információt cseréljen, kérje el az adatait, a biztosítójának adatait, az autójuk modelljének évjáratát, valamint jegyezze meg a jármű színét is, nem is beszélve a rendszámtábláról, ami szinte a legfontosabb. Készítsen képeket mindkét járműről, és arról, hogy a járművek hol sérültek meg, ezeket a képeket készítse el több szögből, hogy a rendőrségnek könnyebb dolga legyen. Ha nincsen mobiltelefonja, akkor szerezzen be egy eldobható kamerát és mindig tartsa az autóban, mert az kapóra jöhet baleset esetén. Szükség esetén kérje el a kapcsolati adatait a vontatósoknak is, valamint ha vannak szemtanúk, velük is érdemes felvenni a kapcsolatot, pláne ha bíróságra kerül az ügy. Miután megszerezte az összes szükséges információt készen állhat az útra. Győződjön meg róla, hogy biztonságban tárol minden információt, amit összegyűjtött, hogy otthon, amikor ki kell tölteni a kötelező papírmunkát minden legyen kéznél. Végül pedig arról kell gondoskodni, hogy a hibás fél kifizesse az autót ért károkat, legyen az akár ön, vagy a másik személy, aki a balesetet okozta.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat