Mit tegyek ha nyikorog a szervokormány?

Ha a motorház irányából visító hangot hallunk, érdemes gyorsan megállapítani mi okozza, mert nagyobb baj is bekövetkezhet az autóban, sőt magunkat is veszélybe sodorhatjuk. Autószerviz gyors felkeresése előtt megvizsgálhatunk pár egyszerű dolgot is autónkon. Ehhez legjobb esetben ketten neki is láthatunk, felkutatni a nyikorgó hang forrását. Az egyikünk az autóba ülve a kormánykereket forgatja, a másik kívül igyekszik lokalizálni a hang forrását.

Kerék vagy a kormány nyikorog?

Amennyiben a kormánykerék és a hang között összefüggés van, akkor nagy valószínűséggel a rásegítővel van a baj. Ellenkező esetben érdemes a kerekeket megvizsgálni. A sivító hang forrása ugyanis gyakran az elhasználódott, vagy a puha kerekeknél keresendő. A gyártó által ajánlott keréknyomást a leggyakrabban az üzemanyagtöltő nyílásnál találhatjuk meg. Az adat általában attól függően van megadva, hogy a kocsi egy személlyel megy-e, vagy erősen le van terhelve, mert ettől függően más légnyomás ajánlott.

Mégis a kormányrásegítő a hibás?

Ha a kerekeket kizártuk, akkor érdemes a második lépcsőben a hidraulikus folyadék szintjét megvizsgálni, ugyanis ennek hiánya is okozhatja az említett hangot. Az autókban a rásegítőnél használt folyadék általában színtelen, vagy zöld színű szintetikus anyag. Vannak organikusak is, de ami ennél is fontosabb, hogy a kettőt soha ne keverjük össze, mert elvesztik a konzisztenciájukat, vagy reakcióba lépnek egymással, és ettől lesznek képtelenek jól ellátni a funkciójukat. A folyadék utántöltésénél, vagy cseréjénél a legfontosabb, hogy a megfelelőt töltsük a rendszerbe és gondosan légtelenítsük, amikor végeztünk.

Ellenőrizzük a szervo szíjakat is!

Amennyiben mégse a hidraulika okozta a visító hangot, ellenőrizzük a rásegítő meghajtására szolgáló bordás szíj a helyén van-e. Szakadás vagy sérülés látható-e rajta? Eléggé feszes vagy esetleg csúszik? Ezek ugyanis szintén okozhatnak sivító hangot, de amennyiben a szíj elszakad, teljesen lehetetlenné teheti a rásegítő működését, ami már kevésbé vicces, mivel a kormány az autó egyik legfontosabb biztonsági berendezése a fékkel együtt. A szíj cseréje olcsó és egyszerű feladat, amennyiben az volt a bűnös. Ha az autón rásegítője szíjmeghajtás helyett elektromos motor szolgáltatja a plusz energiát, akkor a visító hang bizonyos esetekben akár normális is lehet. Ennek megállapításához azonban már szakember segítségét érdemes igénybe venni. Szegeden autószerviz szolgáltatásaink közül ajánljuk a futómű beállításunkat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat