Mit és milyen gyakran kell ellenőrizni az autónkban?

Joggal merül fel a kérdés a kezdő autósban, hogyan lehet megjegyezni és nyilvántartani, mit és milyen gyakran tanácsos ellenőrizni az autóban ahhoz, hogy ne érje meglepetés, mert valamit elmulasztott időben megnézni.

Amit az autósnak tudnia kell

Azért van a kötelező olajcsere intervallum is, hogy az időben és kilométerben megadott intervallumokban ellenőrizze az autószerviz járművünk állapotát. Ha ez nem elég, akkor miért nem írnak elő sűrűbb kontrollt? Az ok egyszerű: nem érné meg minden – havonta, vagy negyedévente esedékes – és általában negatív eredménnyel járó vizsgálatra az autószervizbe rendelni az autókat. Egyszerűbb és gazdaságosabb is, ha néhány ilyen feladatot az autó tulajdonosa, üzemben tartója, vezetője vállal magára. Mik ezek? Az áttekinthetőség kedvéért havi, negyedéves, féléves és éves időszakokra bontva adjuk meg a legfontosabb ellenőrzendőket.

Nem mindent, de mindent, ami fontos

Az autósnak nem kell időről időre az autója minden fontos alkatrészét ellenőriznie, mivel vannak olyanok, amelyeket nem is tudna megfelelő szerszámok, felszerelések és műszerek nélkül, és vannak olyanok is, amelyek az autó egész élettartama alatt nem igényelnek ellenőrzést. Ezekre most nem térünk ki, helyettük azokat soroljuk fel, amelyeket viszont nagyon is ellenőrizni illik.

Havonta: fékezés kijelző lámpa, motor hibajelző, keréklégnyomás kijelző, az olajcsere és gumicsere jelző matrica, az ablakmosó kijelző, olajszint, gumiabroncsok állapota, autó külső világítása.

Negyedévente: fékolaj, szervokormány, hűtővíz, akkumulátor, ablaktörlő gumiabroncs, meghajtó szíjak, kipufogó, tömlők.

Félévente: szintetikus olaj és olajszűrő csere, ha szükséges. Légszűrő ellenőrzés, szükség esetén csere, gumiabroncsok futásirányának cseréje, a gumiabroncs vizuális ellenőrzése.

Évente: fékek, utastéri légszűrő cseréje, hűtővíz (fagyálló), kormányszerkezet, felfüggesztés, vezérmű szíj csereidőpontjának ellenőrzése.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat