MINI EV – kisautó robotköntösben

Bár a hagyományőrzéséről is híres MINI autógyár 2018-as Plug-in hibrid modelljével már igazodott az új idők szeléhez, a teljesen elektromos meghajtás mindeddig hiányzott a márka portfóliójából. Az aktuális trendek azonban nem kerülhetik el a gyártót – idén kerül piacra a teljes mértékben elektromos kisautójuk – a MINI EV. Kérdés, hogy milyen áron.

Hagyományok lerombolása német nyomásra?

A MINI korszakos és időálló formatervet alkotott az 1959-es Mark I-es modelljével, hiszen kevés olyan autó van, amelyet annyira meghatározott volna egyedülálló arculata, mint a brit konszern legelső típusát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy kisebb-nagyobb változtatásokkal ugyan, de a 2000-es évekig árulták az eredeti változatot. Bár a 2001-ben bemutatott Mini One Hatch jó érzékkel párosította a múltat a jövő formatervezésével, sokan már akkor visszasírták a régi modellt. Kétségtelen, a technológiára már jócskán ráfért az újítás, ugyanakkor a külcsín nem aratott osztatlan sikert. A radikális változtatásokért a legtöbben a BMW-t okolták, hiszen mint ismeretes, az évezred végén német kézre került a brit cég – ahol a haladás, mint fogalom a legfontosabb kulcsszavak közé tartozik.

Technológia ötös, formaterv egyes?

A teljes mértékben elektromos hajtás a modern autógyártás velejárója. A BMW technológiáját felhasználva a MINI mérnökei egy részben megterített asztalhoz ülhettek le, amikor a belső kialakítást megtervezték. Éppen ezért nagyjából tudható, hogy a BMW i3-hoz hasonlatosan a MINI is nagyjából 300 kilométert tud majd megtenni egy feltöltéssel, ugyanakkor az is kétség felett áll, hogy minden olyan újítás szerepel majd a kisautóban, amire az elektromos technológia jelenlegi fejlettsége képes – nemhiába a 13 millió forint körüli kezdőár. Mivel azonban MINI Cooper a változtatások és modernizáció ellenére is egy feminin jellegű kisautó maradt, kérdés, hogy mit szól majd a vásárlóközönség a túlontúl modernizált formatervhez. Hiszen valljuk be őszintén, a kisautó ami az eredeti változat (de még a 2001-es One is ide sorolható) cukiság-faktorát hozta magával, mára radikálisan megváltozott az elektromos változatban. Legyen az új modell bár környezetbarát és haladó szellemiségű, túlontúl félő, hogy a törzsvásárló réteg jelentős részét kitevő női tulajdonosoknál nem arat osztatlan sikert az új robot-kinézet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat