Minden, amit a nyomtávszélesítésről tudnod érdemes

A nyomtávszélesítés napjainkban népszerű tuning eljárásnak számít. Azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy ez a változtatás is hordozhat magában némi rizikót az autó állapotára vonatkozóan. Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden hasznos információt a megoldásról.

A nyomtávszélesítés nem eredményez jobb futóművet

Ma már egyre többen gondolják úgy, hogy az autójuknak nyomtávszélesítésre van szüksége. Általában erre a változtatásra két okból kerülhet sor. A cél egyrészt lehet az, hogy a szélesebb nyomtáv hatására a jármű kanyarstabilitása és úttartása jobb legyen. Másrészt pedig az is lehet a cél, hogy a gépjármű megjelenése esztétikusabb legyen. Ekkor beszélünk optikai tuningról, melynek köszönhetően az autó megjelenése sportosabb lesz. Ha nyomtávszélesítés mellett osztókörmódosítás is történik, akár típusidegen felni is szerelhető az autóra. Azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy a nyomtávszélesítés nem eredményez jobb futóművet. Ráadásul a kiszélesített nyomtáv miatt a lengőkarok igénybevétele is nő, valamint változik a rugózás és a csillapítás is. Ahogy már említettük, némi rizikót is rejt magában az autó állapotára vonatkozóan a nyomtávszélesítés. Például kifejezetten igénybe veszi a kerékcsapágyat az átalakítás. A jelentős szélesítés akár 5000 kilométerre is csökkentheti a kerékcsapágy élettartamát. Ráadásul, ha nem megfelelő anyagok kerülnek felhasználásra, akkor a rendszer további terhelésnek lesz kitéve. Szóval mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, és mérlegelni a lehetséges következményeket a nyomtávszélesítés előtt.

Nagy szakítószilárdságú alumíniumötvözetből készül

A központosítatlanul felszerelt nyomtávszélesítők bizonytalan úttartást, valamint a fékút megnövekedését is eredményezhetik. Szóval a nyomtávszélesítők kiválasztása során érdemes arra is figyelni, hogy a központosítóval, vagyis a tehermentesítővel ellátott változatok segítségével elkerülhető a kiegyensúlyozatlanságból következő terhelésnövekedés. Ráadásul könnyebben kivitelezhetővé válik a kerékcsere folyamata is. Az ideális nyomtávszélesítő szélesebb állást biztosít, melynek köszönhetően jobb lesz a kezelhetőség és a megjelenés. Továbbá nagy szakítószilárdságú alumíniumötvözetből készül. Ez nyilvánvalóan súlyelőnyt jelent az acélból készült változatokkal szemben. Továbbá az ideális nyomtávszélesítő pontos illeszkedést és megfelelő kialakítást biztosít, így garantálja a kerékegyensúlyt. Mindemellett pedig különféle teszteken kiválóan teljesítenek az ideális nyomtávszélesítők, és a korrózióvédelem tekintetében kivételes minőséget garantálnak. A körültekintően végzett nyomtávszélesítés hatására nemcsak a megjelenés javul, hanem a vezetési magatartás is optimálisabbá válik, ugyanis a kiváló stabilitás garantált. Az említettek mellett a választás során figyelembe kell venni a felni szélességét és az ET számát is. Az utóbbi érték milliméterben van megadva, és azt mutatja meg, hogy a felni szélességének felezősíkja a felni kerékagyra eső síkjától milyen távolságra található. Ez a szám lehet pozitív és negatív egyaránt, és a felni belső oldalán található. Szóval a gondos körültekintéssel történő nyomtávszélesítés hatására esztétikusabbá válik a gépjármű megjelenése és jobb stabilitással fog rendelkezni. A tökéletes végeredmény érdekében mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges hibák. Ugyanis a legkisebb hiba is elegendő ahhoz, hogy költséges károsodás keletkezzen az autóban.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat