Minden, amit a motorolaj szivárgásról tudnod kell

Egy esetleges motorolaj-szivárgás nagy mértékben ronthatja a motor, s így az autó teljesítményét is, mi több, nagyon veszélyes is! Szélsőséges esetben akár ki is gyulladhat miatta a kocsi! Ha folyadék-szivárgást észlelsz az autód alatt, inkább egyből vidd szervizbe, és ne várj vele. Cikkünkben a motorolaj szivárgás jelenségét vizsgáljuk, ennek lehetséges jeleit, okait.

Biztos, hogy a motorolaj szivárog?

A legtöbb autós, amikor folyadékfoltot lát a kocsija alatt, egyből a motorolajra gondol. Ugyanakkor ezen kívül még számos munkafolyadék dolgozik az autónkban, ami szivároghat. Ha sötét barna vagy sárga színe és síkos tapintása van a folyadéknak, akkor feltehetőleg tényleg a motorolaj szivárog. A folyadék színe mellett még akad néhány tényező, amikből ennek szivárgására következtethetünk. Amikor füstöt látsz távozni vezetés közben a motortérből, akkor is gyanakodhatsz a kenőanyag szivárgására. Ennek oka, hogy amint az olaj a kipufogóleömlőbe ér, elkezd füstölni. Ha sokáig figyelmen kívül hagyod a jelenséget, tönkremehet a tömítés. Gyanús lehet még a kék színű kipufogófüst is, ez olyankor tapasztalható, amikor túl sok kenőanyag kerül a motorba. Amikor az olaj más motoralkatrészekre folyik rá, akkor égett szagot is érezhetsz. Szivárgás esetén a dugattyúk nem kapnak elegendő kenést, emiatt pedig idővel felmelegszik a motor.

A szivárgás lehetséges okai

Több hiba is vezethet olajszivárgáshoz, több helyen is tapasztalhatjuk a kocsiban, például a sérült olajszűrő esetében. Szivárgáskor mindig ellenőrizd, hogy jól van-e rögzítve, nem mozdult-e el. Az olajteknő alján található egy olajleeresztő csavar, melynek elhasználódása, meghibásodása esetén szintén szivárogni kezdhet a kenőanyag. Ha már szóba került az olajteknő, ez is sérülhet idővel, ahogy a szennyeződések mélyedéseket vájnak az alján. Amikor a tömítés meglazul, itt is szivároghat a motorolaj. A hengerfej tetején szelepfedél tömítések találhatók, ezek akadályozzák meg a motorolaj eresztését. Mint minden tömítés, idővel ezek is elkopnak, s ilyenkor megszökhet a kenőanyag.

Vigyázni kell a gyenge minőségű motorolajokkal, mert azok nem tartalmaznak olyan adalékokat és kondicionálókat, amik szükségesek a motoralkatrészek megfelelő állapotának megőrzéséhez. A motor élettartamának maximalizálásához mindig válassz a gyártói előírásoknak megfelelő, minőségi kenőanyagot! Egy rossz típus alkalmazása miatt akár még az olajnyomás is rossz lehet a motorban, s végül szivárogni fog az olaj. A hengerfej repedése szerencsére nagyon ritka, de idősebb kocsikban vezethet szivárgáshoz, ilyenkor a kenőanyag akár még a hűtőrendszerbe is bekerülhet. A kilyukadt hengerfej tömítés miatt az erőátviteli rendszerbe is átszivároghat a motorolaj.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat