Milyen kiegészítő munkálatokkal jár egy dugattyúcsere?

Mi jelzi, hogy probléma van a dugattyúval? Mi okozhatja az alkatrész meghibásodását? Mindig cserére szorul a meghibásodott dugattyú vagy bizonyos esetekben javítható? A cseréhez szükséges szakember segítsége vagy bárki elvégezheti? A cikkben mindemellett arra is kitérünk, hogy milyen kiegészítő munkálatokkal jár a meghibásodott dugattyú cseréje.

Nem szorul cserére minden meghibásodott dugattyú

A dugattyú egy hengeres alkatrész, amely a belső égésű motorok egyik alapvető része. Feladata, hogy a hajtórudakkal elforgassa a főtengelyt. A dugattyú szelepmélyedésekkel ellátott fejrészből, gyűrűházból, kompressziógyűrűkből, gyűrűrésekből, olajáteresztő gyűrűből, olajürítési lyukakból, szoknyarészből és csuklócsapból áll. A dugattyú meghibásodását okozhatja mechanikai károsodás és kopás, valamint a szelepekkel való ütközés. Mi jelezheti, hogy a dugattyú ellenőrzésre szorul? Többek között a megnőtt olajfogyasztás, a motor teljesítményének csökkenése, a szokatlan hangok a motor működése közben és a kipufogóból távozó fekete füst. Bizonyos esetekben a dugattyú javítható fémporlasztásos módszerrel, amely során megtisztítják a sérült részeket, majd speciális anyaggal vonják be és csiszolják.

Megbízható gyártó által előállított dugattyú kerüljön a gépjárműbe

Amennyiben nem javítható a meghibásodott dugattyú, cserélni kell egy új alkatrészre. A meghibásodott dugattyú cseréje nem egyszerű feladat, mivel a teljes motort szét kell szerelni a munkafolyamat során. Ráadásul a meghibásodott alkatrész cseréje kiegészítő munkálatokkal jár. Melyek ezek a kiegészítő munkálatok? Az esetek többségében a hengerek csiszolására, valamint fúrására is szükség lehet a csere során. Az új dugattyú beszerelésekor új dugattyúcsapokra és új biztosítógyűrűkre is szükség lehet. Továbbá az új alkatrész behelyezésekor ki kell cserélni a hajtórúdcsapágy-csészéket is. Az említett kiegészítő munkálatok miatt szervizbe kell vinni az autót, mivel a dugattyúcserét tapasztalt szakemberek végzik. Az előírásoknak megfelelő dugattyúk gyártása rendkívül precíz munkálatokat igényel, emiatt megbízható technológiával és speciális gyártósorokon készülnek. A csere során mindenképpen megbízható gyártó termékét érdemes választani, amely fontosnak tartja az előírások pontos követését a gyártás során. A speciális gyártósorokon, precíz munkálatokkal és megbízható technológiával készült dugattyúk nem oxidálódnak, strapabíróak, könnyűek, jó hővezetők és elviselik a magas hőmérsékletet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat