Milyen hang milyen hibára utal az autónkban?

Az indítózásnak, majd a motornak, a futóműnek megvan a jól megszokott hangja, erre már szinte oda se figyelünk. Egészen más azonban a helyzet, ha valami szokatlant hallunk. Ha valami furcsa zajt hallunk, az valószínűleg valamilyen hibáról árulkodik, lehet tervbe kell venni autószervizünk meglátogatását is. A mai modern autók természetesen a mérnöki munka kisebb csodái, ám mint minden, amit az ember készít, idővel ezek is elromolhatnak. A szokatlan hangok lehetnek egy hiba első feltűnő jelei. Íme néhány szokatlan zaj, melyek konkrét hibáról árulkodnak. A sziszegő hang például valószínűleg a hűtőrendszer vagy egy vákuumcső szivárgásának a következménye. Előbbi túlmelegedéssel fenyeget, utóbbi az autó irányíthatóságát és a gazdaságos üzemanyag-használatot veszélyezteti.

Diagnosztika hallás alapján?

Ha kopogó hangokat hallunk, amikor az autónk bukkanókon vagy lyukakon megy át, valószínűleg a futómű egyik alkatrésze – esetleg egy gömbcsukló – hibásodott meg, de akár a kipufogó rögzítésének meglazulása is okozhatja a zajt. Ha viszont egy sikoltásra hasonlító zajt hallunk a motorházból, az ékszíjjal lehet gond, elöregedett, vagy az ékszíj feszítő romlott el. Ha fékezéskor csikorgó hangot hallunk, bizonyára elkoptak, elöregedtek a fékbetétek. Ha első kerék meghajtású autónk van, és kattogó hangot hallunk, amikor kisebb sebességnél fordulunk, a féltengely csuklóival lehet gond. Szervizünkben havonta több száz autó is megfordul különböző meghibásodásokkal, ezért bátran kijelenthetjük, hogy rendkívül szerteágazó tapasztalattal rendelkezünk az autókban előforduló meghibásodást jelző hangokban. Erről Ön is meggyőződhet, ha elhozza hozzánk állapotfelmérésre autóját!

Minden fura hang más hibát jelenthet

A morgó vagy nyöszörgő hang egy veszélyes hiba jele lehet, ilyenkor gyanús, hogy a kormány szervószivattyúja romlott el. Ha csörgő, kopogó vagy kalapáló hang jön a motorból, súlyos, veszélyes gond lehet a gyújtással, ilyesmit leginkább gyorsításkor vagy túlterheléskor észlelhetünk. Ha a motor csörömpöl és kopog, és ez a fordulatszám növekedésével hangosabb lesz, lehet, hogy csak állítani kell a szelephézagokat, de komolyabb bajt is jelezhet. Ha a kézi sebességváltó használatakor csikorgó hangot hallunk, az több hiba tünete is lehet, de mind összefügg a kopással, a sok megtett kilométerrel. Komoly munka várhat ilyenkor az autószerviz szerelőire. Ha egy hátsókerék meghajtású autóban hátulról ordító hangot hallunk, gond lehet a differenciálművel, a fogaskerekekkel vagy a csapágyakkal. Hozza el autóját szegedi autószervizünkbe egy teljes átvizsgálásra, és vásároljon kedvező áron a KA üzletében!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat