Milliárdokat spóroltunk Oszkárral

Aki rendszeresen autózik két város között, az biztosan halott már az Oszkárról, Magyarország első és legnépszerűbb telekocsi oldaláról, de gyanús, hogy már használta is az autómegosztót. A tízedik születésnapját nemrég ünneplő rendszerben hetente mintegy 20 ezer hirdetést adnak fel.

Utazás a családhoz, vagy éppen a munkába

A tízedik szülinapját ünneplő Oszkár telekocsi egy kutatás során vizsgálta a magyarok utazási szokásait és félelmeit, a tesztben összesen 800 válaszadó vett részt. A kutatás nem reprezentatív a hazai lakosságra nézve, ugyanakkor az utazási szokásokkal kapcsolatos véleményeket jól szemlélteti. A kutatásból kiderült, hosszabb útra leginkább rokonlátogatás és kikapcsolódás céljából vállalkozunk, ám a felmérésében résztvevők ötöde a munkája miatt utazik ennyit.

– Az ingázók akár napi szinten is hajlandóak megtenni több száz kilométert: közel kétharmaduk több mint 200 kilométert utazik munkába járás vagy azzal kapcsolatos elintéznivalói miatt – mondta Prácser Attila, az Oszkár egyik alapítója.

Szívesen ismerkedünk idegenekkel

Hozzátette, a hosszú utakat a megkérdezettek negyede tömegközlekedéssel oldja meg. A kedvezményes jegyár különösen vonzó a fiatalok számára, akik többek között az egyetem és szülővárosuk között ingáznak. Az alapító kiemelte, ötből ketten már a telekocsi szolgáltatás mellett teszik le a voksukat, hiszen kényelmes és olcsó alternatívát nyújt a hosszú utazásokra. Becsléseik szerint az Oszkár 10 éve alatt eddig több mint 10 milliárd forintot spórolhattak utasaik a költségek megosztásával. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az utasok beszállnak a benzinköltségbe. A felmérésből az is kiderült, hogy bár az útitársak személye kétségkívül fontos, egyértelműen a megbízható sofőr és a biztonságos célba érés a két döntő szempont a járműválasztáskor.  A közösségi autózók negyede kötött már az utazáson túlmutató ismeretséget, több szerelem is szövődött a telekocsikban. Sőt van, ahol már a második Oszkár-baba is megszületett.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat