Miért nem működik az autóm ablaktörlője?

Az ablaktörlő – akármennyire is elhanyagolhatónak hangzik – elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Főleg hóban, illetve esőben fontos, de akármikor szükségünk lehet a szélvédő gyors tisztítására. Vegyük sorra, hogy az ablaktörlő hogyan működik, mik okozzák a meghibásodását, és hogyan előzhetjük meg azt.

Az ablaktörlő működése

Az ablaktörlő ellenőrzését gyakorta javasoljuk, hiszen elég egy keményebb tél ahhoz, hogy elhasználódjanak a lapáton lévő gumik. A biztonságos vezetéshez és egy sikeres műszaki vizsgához is elengedhetetlen. Először vizsgáljuk meg az ablaktörlő részeit. Jóllehet mi csak a lapátot és a karokat látjuk, a működéshez azonban szükség van egy villanymotorra és egy hajtóműre is. Valamint a megfelelő tisztításhoz ablakmosó folyadék is kell, aminek tartozéka egy tartály és egy szivattyú. Az ablakmosó működése, mivel sok kis alkatrészből áll, komplikált folyamat, így a meghibásodásnak is különböző okai lehetnek. Ha úgy vesszük észre, hogy a törlők nem látják el megfelelően a feladatukat, érdemes egy kis figyelmet fordítani rájuk, és ablaktörlő hibajavítást végezni. Vegyük sorra a leggyakoribb meghibásodási okokat.

Miért nem működik az ablaktörlő?

A leggyakoribb hiba a lapátokon lévő gumik elkopása. Mivel működés során ezek a gumik súrlódásnak, illetve kedvezőtlen időjárási hatásoknak vannak kiteve, hamar elkopnak. Ilyenkor gyakran nedves „csókokat” hagynak a lapátok maguk után, amik zavaróak lehetnek a szélvédőn való kilátásban. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes a gumikat mihamarabb kicserélni. Ha az ablakmosó nem indul el, az elektromos hibára utalhat, ezzel mindenképpen keressünk fel egy szakembert.

Ha az ablakmosó folyadék nem spriccel, vagy nem oda, és nem annyit, amennyit kellene, annak több oka is lehet. Télen, ha nem fagyásálló folyadékot használunk, az könnyen befagyhat a tartályba. Tehát a fagypont körüli hőmérsékletnél mindenképpen ajánljuk a fagyásálló folyadék beszerzését és használatát. A másik ok a korrózió, amit szabad szemmel is könnyen észre lehet venni. Ez az ablaktörlő szerkezet fém részeinek rozsdásodását jelenti. A csöveken kis lyukak is kialakulhatnak, amelyek az ablakmosó folyadék szivárgásához vezetnek. Ezen kívül a fúvókákat is érdemes rendszeresen megnézni, hogy nem tömődtek-e el kosztól vagy vízkőtől. Leggyakrabban ezek a gondok rozsda- és vízkőoldóval, valamint lítiumos zsírral könnyen kezelhetők. Amennyiben nem, az alkatrész cseréje szükséges. Sajnos sokan nem fordítanak elegendő figyelmet az ablaktörlők működésére, de észben kell tartanunk, hogy a rossz látási viszonyok balesethez is vezethetnek.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat