Miért fontos a megfelelő testtartás vezetés közben?

Sok vezető figyelmen kívül hagyja hogyan üljön az megfelelően az autóban. Két helytelen vezetési testhelyzetre csoportosíthatnánk: a kormányt ölelgető és akik szinte alá csúsznak. Ez veszélyes, rontja a látási viszonyokat és a reakció időt. Megfelelő és mégis kényelmes üléspozíció kialakítása autónkban hosszútávon teszi még élvezhetőbbé a vezetést. Következő autó vásárlásakor már egy új szempont lesz és akár az autószerviz látogatása is elkerülhető egy kisebb koccanás megelőzésével.

Hogyan öljünk a volán mögött?

Pontos szabályok nincsenek, érezni kel a sofőrnek, hogy tudja kényelmesen kezelni a pedálokat és a kormányt is, ha kell azonnal. Néhány tanács a kényelmes elhelyezkedéshez a kormány mögött. Egyenes, kihúzott háttal, a fejtámla a fejünk búbjáig állítva. Így kevésbé fárasztó a vezetés, mintha görnyednénk. Ha szükséges, vásároljunk deréktámaszt, ez mindig hasznos, ha valaki több órát autózik. Mindkét kezünk legyen a kormányon, enyhén hajlítva, hiszen egy nagyobb kátyú is orjásít dobhat az autón.

Autóülés megfelelő beállítása

Pedáloktól való távolság akkor mondható jónak, ha kényelmesen elérjük, combunk az ülésen fekszik és térdünk enyhén hajlított. Ülésmagasság akkor ideális, ha körbenézve tökéletes a rálátás a műszerfalra, visszapillantó tükrükre és az autón kívülre. A háttámla legjobb ha meredek szöget zár be az üléssel, szinte vízszintes és a vállunk tartja. Baleset koccanás esetén a fejtámla magassága döntő lehet sérüléseink minimalizálásában, húzzuk ki fejtetőig. Végezetül próbáljuk ki egy teszt vezetéssel és utólag finomítsuk tapasztalataink alapján. Helyes testtartással jobban érezni az autó mozgását, könnyebben észrevesszük a megszokottnál eltérő kimozdulásokat rángatásokat. Ha úgy tapasztalja rég volt autószervizben és problémákat tapasztal, várjuk Szegeden egy teljes körű állapotfelmérésre.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat