Mi okozhat égett szagot a járműveknél?

A gépkocsi által okozott égett szagot több minden is okozhatja, mint a kuplung, a fékek, a fűtőelemek, az égő olaj, esetleg egy elektromos rövidzárlat.

Problémák, melyek az égett szagért felelősek

Az autónkból áradó égett szagnak számos oka lehet. Ez legtöbbször két felület érintkezésével jön létre, amikor súrolódnak. Először is, ha bármilyen motorszagot észlelünk, azonnal parkoljunk le az út szélére, majd állapítsuk meg a baj forrását, esetleg azonnal hívjunk segítséget, vagy egy szakértőt, aki rátalálhat a bajra, és még a javítást is elvégzi. A kellemetlen szagot, mely a papír égésére emlékeztet, sokszor okozhatja a kuplung, ami leginkább a fogaskerekek cseréje után jelentkezik. Ilyenkor a kuplung feje ég, ahogy a tengelykapcsoló elcsúszik felette. A kuplungon lévő papírkompozíció adja az égett szagot. Ez a folyamat megállítható azzal, hogy megfelelően használjuk a kuplungot. Fordítsunk figyelmet arra, hogy ne tartsuk túl sokáig lenyomva a kuplungpedált, mivel ezzel akár még alkatrész cseréjére is szükség lehet a későbbiekben. A fékek is okozhatnak égett szagot. Ez legtöbbször a hosszan tartó fékezéssel jön létre, például egy meredek dombon haladva, amikor szinte végig használjuk, és a súrlódás miatt a fékek füstölni kezdhetnek. Amennyiben ez csak nagyon ritkán fordul elő, akkor még nincs baj, viszont a rendszeres fékégetés, komoly problémát okozhat.

Egyéb okai a kellemetlen szagoknak

Egy elektromos rövidzárlat is égő szagokat idézhet elő. Ilyenkor a huzalok, csatlakozók, illetve biztosítékok körüli műanyag olvad meg, illetve ég. Ezekben az esetekben, mindenkép szerelőre van szükség, aki kijavítja a problémát, melynek forrását egy számítógépre való csatlakozással találhat meg, ami megmutatja neki az elektromos problémát. A fűtés során is érzékelhetünk égett szagokat. Amennyiben a fűtést már rég használtuk, akkor ezt valószínűleg a por okozza. Azonban, ha a rendszer már régóta használatban van, és még mindig égett szagot érzékelünk, akkor a szellőnyílásban lehet valamiféle szennyeződés. Ha egyik sem, abban az esetben ellenőriztessük egy szerelővel a fűtőtestet a járművünkben. Az olajszivárgás létrejötte is szagokkal járhat, amikor ez a forró kipufogóra csepeg. Ezt az égést a kocsi utasteréből nem vehetjük észre. Az égett szag még erősebbé válik a nagyobb emelkedőkön való közlekedéskor, mely során a kipufogó még forróbbá válik. Ha ég az olaj, némi füst is keletkezhet, nem kell azonnal megijedni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat