Mi a szerepe a generátorban a szénkeféknek?

Számos kisebb-nagyobb alkatrész együttes működése szükséges ahhoz, hogy beindíthassuk, használhassuk a járművet. A motorról, az akkumulátorról vagy éppen a generátorról már mindannyian hallottunk, sokan ismerik is a felépítését, funkcióját. Azonban kevesen tudják, hogy a kocsi egyik elengedhetetlen része évtizedeken keresztül a szénkefe volt, sőt sokszor még ma is az. Mi ez, hol található és miért van rá szükség?

A szénkefe

A generátorokban található forgó rész feladata, hogy mágneses mezőt hozzon létre. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen áram szükséges, ezt juttatja a szénkefe a szerkezet belsejébe. Az alkatrész felépítése rendkívül egyszerű, egy tartóból, magából a keféből és egy feszítőrugóból áll. A kefe anyaga azért készül szénből, mert kiválóan vezeti az áramot, és kopási tulajdonságai is jók a többi fémhez képest. Persze időnként így is előfordul, hogy elhasználódik és cserélni kell. Ha szerencsénk van, akkor csak a szénkefét kell leváltanunk egy újra, amely néhány ezer forintért beszerezhető, így szerelési költséggel együtt sem horribilis összeg a művelet, ha azonban nincs, akkor előfordulhat, hogy a generátort kell teljes egészében kicserélnünk a javítás alkalmával. A gyártók által meghatározott csereperiódus nagyjából kettőszázötvenezer futott kilométert ír elő a szénkefére vonatkozóan, de persze, mint minden más alkatrész esetében, így ennél is függhet a váltás ideje a vezetési stílusunktól, vagy az alkatrész minőségétől. Elsősorban nem is a szénkefe kopása okozza a bajt, bár az is előfordul, hanem a benne lévő rugó, amely már nem nyomja le optimálisan a kefét, ez pedig nagyban befolyásolhatja a generátor működését. Ha a szénkefe kopik el teljesen, akkor előbb-utóbb a generátor egyáltalán nem tudja ellátni a feladatát, nem tölt.

Generátor szénkefe nélkül?

A szénkefe alkalmazása nem csak a generátorokban fontos, minden olyan kisebb-nagyobb háztartási elektronikus eszközben használatos, amelynek van forgó alkatrésze. A kerti eszközök, mint például a fűnyíró, az árammal működő kéziszerszámok, kisgépek, mint például egy akkus fúró, vagy éppen a konyhai, fürdőszobai eszközök nagy része, mint a hajszárító, vagy a turmixgép mind-mind rendelkezik ezzel az apró alkatrésszel. A technológia fejlődésével azonban elérkezett a lehetőség arra, hogy olyan elektromos eszközöket gyártsanak, amelyek elhagyják a szénkefe használatát. Hiába a hosszú ideig tartó megbízható működés, az ember mindig alternatívákat keres, hogy jobb megoldást találjon. A feltalálók motivációja az volt, hogy elhagyható legyen az alkatrész, így pedig kevesebb elem kerüljön az elektromos eszközökbe, vagyis kisebb eséllyel menjen tönkre, ritkábban kelljen javítani. A próbálkozás elérte a célját, manapság már elérhetőek azok az eszközök, amelyek szénkefe nélkül is tökéletesen tudnak működni, ráadásul a zárt rendszerben a hűtésük is sokkal kedvezőbb. Igen ám, csakhogy ezeknek az ára jelenleg még jellemzően sokkal magasabb, mint a szénkefe felhasználásával készült elektromos eszközöké. Ezért még ma is sokszor készülnek az évtizedek óta megszokott módon ezek a gépek. Egyes esetekben azonban a szén mellett megjelent a grafit használata is, amelynek nagyobb a szilárdsága, minimális kopás jellemzi, hasonlóan jól vezeti az elektromos áramot, ugyanakkor jó az öntisztuló képessége is. A generátorok esetében tehát még számíthatunk rá, hogy a szénkefe használata évekig velünk marad, de ez nem is baj, hiszen hosszú ideje végzik a laikusok számára észrevétlenül, de tökéletesen a feladatukat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat