Mi a különbség a hibrid és a plug-in hibrid meghajtások között?

Az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentése minden környezetvédelmi konferencia központi témája lett az elmúlt évtizedekben. Emiatt az autógyártók folyamatosan újításokkal rukkolnak ki. Ezek segítségével egyre hatásosabb módszereket dolgoznak ki és dobnak piacra, amelyekkel kevesebb lesz a szennyező anyagok levegőbe jutásának lehetősége. Ezért jöttek létre a hibrid autók különböző változatai is.

Az elektromotoros autók

A robbanómotoros járművek valamilyen fűtőanyag elégetésével tudnak mozgásba lendülni. Legyen ez gázolaj vagy benzin, minden esetben a környezetet terheljük a levegőbe jutott káros anyagok kibocsátásával. Hiába fejlesztenek a mérnökök olyan alkatrészeket, mint például a részecskeszűrő vagy az EGR szelep, amelyekkel csökkenthető a szennyezés, teljes mértékben nem tudják megszüntetni azt. A tisztán elektromos motorral hajtott autók viszont működés közben nem juttatnak semmilyen káros anyagot a légtérbe, így ezt sokkal környezetbarátabb megoldásnak tekinthetjük. Azonban, a kétkedők szerint a gyártás során több a szennyeződés, mint a robbanómotoros kocsik esetében, így hiába segít használat közben, nem vagyunk sokkal előrébb a probléma megoldásához. Ebben a kérdésben most nem foglalnánk állást, az biztos, hogy ha adott egy elektromos vagy hibrid autó, és egy szimplán robbanómotoros, akkor a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele miatt az előbbiekre kell, hogy szavazzunk. Lényeges különbségek vannak ugyanakkor az elektromos autók között is. Mindegyik típus rendelkezik egy vagy több elektromos motorral, azonban egyes fajták még a robbanómotort használják fő erőforrásként. A köznyelvben könnyen összefonódnak a kifejezések, aki elektromos autót használ, azok viszont a tisztán villanymotoros kocsikat nevezik így, a hibrid járművek változatait nem.

Hibrid autók közötti különbségek

Megkülönböztetünk hibrid és plug-in hibrid négykerekűeket. Mindkét esetben igaz, hogy robbanómotor a fő erőforrás, viszont az ülés alatt vagy a csomagtartó egy eldugott részén már be van építve egy vagy több elektromotor is. Az egyszerű hibrid autók a gyakorlatban abban különböznek a szimplán normál benzines vagy dízeles kocsiktól, hogy a fékezéskor létrejövő energiát tárolni tudják egy erre a célra kialakított akkumulátorban, amelyet aztán az autó fel tud használni a gyorsításkor, így csökkentve az üzemanyag felhasználását, ezáltal pedig a káros anyagok kibocsátását. Ezekkel a járművekkel maximum néhány kilométert tudunk csak megtenni pusztán az elektromos motor segítségével, az erőforrás nem tölthető külső eszközzel. Ezzel szemben a plug-in hibrid járművek nagyobb kapacitású akkumulátorral vannak felszerelve, amelyek már kívülről feltölthetőek, ezzel pedig optimális esetben akár negyven-ötven kilométer is megtehető, a robbanómotor használata nélkül. Ez azonban nem biztos, hogy meg fog valósulni, ugyanis a klíma, vagy valamilyen nagyobb fogyasztó bekapcsolásakor azonnal vált a jármű a belső égésű motorra. Ezért, bár a városi használatra ideális választás lenne csak az elektromos üzem használata, ráadásul olcsóbb is, semmi nem kényszeríti arra az autóst, hogy valóban azt használja. Főleg, hogy naponta tölteni kell, ha minden nap ezzel közlekedünk. Nagyobb távolságok megtételéhez pedig mindenképpen szükség van a robbanómotoros üzemeltetésre. Mindezek ellenére valóban mérsékelheti valamelyest a káros anyagok kibocsátását. Ha meg szeretnénk vásárolni, nem árt tudnunk egy-két dolgot. Az üzemanyag fogyasztás csökken, így az erre fordítandó összeg is, ugyanakkor a hibrid autók több alkatrésszel rendelkezhetnek, amelyek el is romolhatnak. Ez ugyanakkor már nem igaz az elektromos autókra, amelyekbe a robbanómotor elhagyásával, sokkal kevesebb alkatrészt kell beépíteni. Cserébe azonban ezeknek a kocsiknak a vételára jelentősen magasabb.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat