Megfagyhat a kocsimban az üzemanyag?

A gépjármű védelme a téli időszakban különösen fontos, hiszen az extrém alacsony hőmérséklet komoly meghibásodásokat eredményezhet. A téli körülmények az üzemanyagokra sincsenek jó hatással. Vajon megfagyhat a benzin vagy a gázolaj? Az alábbiakban eláruljuk a választ, és arra is kitérünk, mire érdemes figyelni tankoláskor.

Benzin vs. gázolaj

A benzines gépjárművek tulajdonosai fellélegezhetnek, hiszen ezzel az üzemanyagfajtával mínusz 40-60 Celsius-fokig nem merül fel probléma. Gázolaj esetén már nem ennyire szerencsés a helyzet, mivel mínusz 20-25 Celsius-fok esetén paraffin válik ki ebből az üzemanyagtípusból. A paraffinkiválás eltömíti a szűrőt és a vezetékeket, ezáltal pedig tönkremehet a motor. Azonban ettől nem kell tartani, mivel a téli időszakban az üzemanyag-állomásokon olyan adalékanyagokat kevernek a gázolajhoz, amelyek megakadályozzák a paraffin kiválását. A hidegindíthatóságot javító adalék segítségével eléri a mínusz 20 Celsius-fokot a határhőmérséklet. Speciális gázolaj nélkül még a jó állapotban lévő, rendszeresen szervizelt autók is meghibásodnának. Nem jelent kockázatot, ha a tankban maradt nyári gázolajhoz kerül a téli változat, de ebben az esetben magasabb lesz a határhőmérséklet értéke. Magyarországon a mínusz 20 Celsius-fokos határhőmérsékletet garantáló gázolaj elegendő, azonban a mínusz 30 Celsius-fokot garantáló prémium gázolaj javasolt azok számára, akik olyan helyre utaznak, ahol mínusz 20 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet. Sőt, olyan téli változatok is kaphatóak, melyek akár a mínusz 40 Celsius-fokot is garantálják.

Tilos benzint keverni a gázolajhoz

A téli gázolaj segítségével az autó motorja még a kemény téli körülmények között is védelem alatt áll. Garantált a biztonság és a kiváló motorindítás, valamint az egyenletes motorműködés a téli gázolajnak köszönhetően. A megfelelő minőségű üzemanyag minden helyzetben fontos a maximális teljesítmény és a hosszabb motorélettartam érdekében. Körülbelül február végéig kapható kizárólag téli gázolaj a töltőállomásokon. Amennyiben ezt követően kerül sor olyan utazásra, mely során szükséges a téli gázolaj, mindenképpen nagy körültekintést igényel az üzemanyag kiválasztása. Ebben az esetben mindig prémium gázolajat érdemes tankolni, mert ezek a téli időszakot követően is biztosítják a hidegtűrést. Tévhit, hogy a gázolajhoz némi benzint keverve javíthatóak az üzemanyag téli tulajdonságai. Tilos benzint keverni a gázolajhoz, hiszen több százezres vagy akár milliós károkat is okozhat az autóban.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat