A magyar utak nem barátai a futóműnek

A magyar utakon változatlanul a Nyugat-Európában megszokottnál jobban használódnak el a futóművek, amit el kell tényként fogadni, de a legkevesebb, amit tehetünk ellene, az a futómű helyes beállítása.

A futómű állításért kiadott pénz megtérül

A futómű bemérése és beállítása pénzbe kerül, de sokkal kevesebbe, mint ha a rosszul beállított futómű miatt fontos és drága alkatrészek kopnak el és szorulnak cserére idő előtt. A nem megfelelő beállítás a normálisnál nagyobb igénybevételt okoz a felfüggesztések, a lengéscsillapítók esetében, de még a kerékcsapágyak, sőt a gumiabroncs is megszenvedi. Arról nem is beszélve, hogy hatással van az autó útfekvésére, reagálására a fékezésre, gyorsításra, a kanyarokra, vagyis az utasok biztonsága is kárt szenved, ha elmulasztjuk.

Évente legalább egyszer vagy 10-15 ezer kilométerenként

A futóművet bemérni és beállítani tehát bőven megéri. Arra, hogy milyen gyakran van erre szükség, a leginkább a futott kilométerek száma alapján lehet következtetni. Hazai viszonyok között, a városi forgalomban és a városi gödrös utak miatt kivételes igénybevételnek kitett autóknál érdemes 10-15 ezer kilométernél elvégezni a beállítást. Ez akkor is hasznos legalább egyszer évente, ha nem járunk olyan sokat a kocsinkkal, mert a garázsban álló jármű futóművét is érik olyan hatások, ami miatt érdemes átnézetni a szervizben.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat