A légkondicionáló berendezések helyes használata az autókban

Egyesek képesek élénk vitákat folytatni arról, hogy van-e értelme a légkondicionáló berendezések használatának az autóban, vagy pedig jól meg lehet lenni nélküle, és többet árt, mint használ. Mint minden ilyen vitás kérdésben, itt is valahol középen van az igazság, hiszen nem mindegy, hogy a vitatkozó felek hogyan, mikor és hol utaznak autóval.

Milyen esetekben?

Ha valaki nagy melegben sokat autózik, ráadásul egy zsúfolt nagyváros forgalmi dugókkal tarkított utcáin, akkor számára létfontosságú számára az autóba beépített légkondicionáló berendezés használata. Ennek a használatnak azonban megvannak a szabályai, amelyek betartásával megelőzhetjük azt, hogy a klímaberendezés negatív következményekkel járjon. Nem bonyolult szabályok ezek, könnyen betarthatóak. A légkondi ellenzőinek egyik fő érve az, hogy használata során könnyen megbetegedhetünk, hisz a rendszer olyan gombákat és baktériumokat juttathat a szervezetünkbe, amelyek enyhébb esetben megfázásos tüneteket, súlyosabb esetekben arc- és homloküreg gyulladást, vagy akár allergiás eredetű tüdőgyulladást vagy asztmát is okozhatnak. Ez akkor igaz, ha nem vagyunk körültekintőek, és klímaberendezésünket nem tisztíttatjuk rendszeresen. Ha számolunk ezzel a következménnyel, és legalább évenként kitisztíttatjuk a rendszert fertőtlenítő folyadék befecskendezésével, amely elpusztítja a kórokozókat, akkor nem lehet okunk aggodalomra.

További fontos szabályok

Fontos szabály ezen kívül az is, hogy a légkondicionálót ne irányítsuk közvetlenül az arcunkra, hanem inkább a lábunkra és az ablakra, hogy ne kapjuk direktbe a hideg levegőt. Az sem árt, ha mielőtt elindítanánk a klímaberendezést, azelőtt kiszellőztetjük az autót, hisz a napon álló autóban levő levegő hőmérséklete melegebb, mint a kinti levegő. Jó, ha csak azután kapcsoljuk be a klímát, miután a kinti és a benti levegő közötti hőmérsékletkülönbséget megszüntettük. Ugyanennyire fontos az is, hogy 2-3 perccel a motor kikapcsolása előtt kapcsoljuk ki a légkondicionálót, és állítsuk a ventillátort 2-es fokozatra azért, hogy a szárítsa ki a levegőt. Így a száraz levegőben kevesebb esélye van a gombák megtelepedésének. Nem ajánlatos, ha túl hidegre hűtjük az autót, mert ilyenkor túlságosan nagy lesz a kinti és a benti hőmérséklet különbsége, és könnyebben meghűlhetünk. Szakemberek szerint az Ideális az 5-6 fokos különbség. Az sem árt, ha párpercre olyankor is bekapcsoljuk a légkondicionáló berendezést, amikor nincs szükségünk rá, pusztán azért, hogy frissüljön benne a levegő.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat