A kipufogó megváltozott hangja hibát jelez

Nem érdemes korán örülni, ha azt tapasztaljuk, hogy a megszokottól sokkal komolyabb, amolyan versenyautóra emlékeztető hang érkezik a kipufogó környékéről. Ez ugyanis – ha nem voltunk kipufogó tuningon – nem igazán az, amitől lelkendezni kell.

A kipufogó hangjának változása több mint gyanús

Amikor váratlanul alapjáratban, vagy a motor bizonyos fordulatszámánál a kipufogó irányából a szokásostól eltérő, általában komolyan mély hang érkezik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan látogatást fogunk tenni egy szervizben. A megváltozott akusztika ugyanis azt jelenti, hogy valami úgy rezeg, izeg és mozog a kipufogó környékén, ahogyan eddig nem és ahogyan egyébként nem is kellene. Ez az esetek döntő többségében valamilyen rögzítés, felfüggesztés, esetleg a kipufogó bak meghibásodására vezethető vissza. Mivel a kipufogórendszer egésze általában rezgésben van, és e rezgésből eredő sajátságos hangot ad ki, a hang változása a rezgés minőségi változását jelzi, ami szakadással, töréssel, vagy repedéssel hozható összefüggésbe.

A kipufogó hibával is azonnal szervizbe kell hajtani

A kipufogó meghibásodása, amit a megváltozott hangja árul el a leggyorsabban, komoly gondok forrása lehet. Akár a motorban is károk keletkezhetnek miatta. Ezért nem szabad nem komolyan venni, ahogy lehet a szervizbe kell vinni az autót. Hogy a probléma orvoslása mennyibe fog kerülni, az a hiba jellegétől függ, de annyi bizonyos, olcsóbb lesz a javítás, esetleg a szükséges csere, mintha tovább erőltetnénk a hibás kipufogó használatát. A mai kipufogó rendszerek nem olyan egyszerűek, hogy a szomszéd hobbi hegesztő masinájával meg lehet oldani a problémát. Az összetett és több funkciót is ellátó, katalizátoros kipufogórendszerek karbantartása, javítása komoly szakértelmet, szervizet igényel.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat