Kiderült, melyik a legkevesebbet fogyasztó tehergépkocsi

Idén is átadták a Zöld Tehergépkocsi Díjat, amelyet két vezető német szaklap egy 350 kilométeres teszt alapján ítél oda a gyártóknak. A kisebb üzemanyag-fogyasztást, a nagyobb átlagsebességet és a csökkentett szén-dioxid-kibocsátást összevető adatok alapján a Scania R 500-as modellje végzett az élen.

Teszt – 350 kilométeren át

Ismét a svéd Scania, annak is az R 500-as modellje nyerte meg a Zöld Tehergépkocsi Díjat (Green Truck Award). A német teszt a legkevesebb fogyasztást állította a középpontba. A Scania legújabb tehergépkocsi-generációja a továbbfejlesztett 13 literes motorjával gondoskodott arról, hogy újra az övék legyen az elismerés. Nem meglepő módon az európai fuvarozók nagyra értékelik a legkisebb fogyasztást, a legnagyobb átlagsebességet és a csökkentett szén-dioxid-kibocsátást, amelyek fontosak a költségek és a környezeti hatások alacsony szinten való tartásában. Az ugyanazon a 350 kilométeres tesztútvonalon elért száz kilométerenkénti 24,92 literes átlagfogyasztásával és 79,91 kilométer/órás átlagsebességével a Scania 0,4 literrel jobb eredményt ért el a második helyen végzett vetélytársával szemben. Ez hatszáz liter különbséget jelent egy hosszú távú fuvarozásban használt, jellemzően évente 150 ezer kilométert futó tehergépkocsi esetében.

Negyven tonnával München és Nürnberg között

A Zöld Tehergépkocsi Díj két vezető német szaklap, a VerkehrsRundschau és a Trucker nevéhez fűződik. A tehergépkocsik 40 tonna szerelvényössztömeggel vesznek részt a teszten, amelyeket minden esetben ellenőrzött körülmények között vezetnek München és Nürnberg között közúti forgalomban. Egyaránt szigorúan mérik az üzemanyag-fogyasztást és az átlagsebességet is, az időjárás, illetve a forgalmi viszonyok miatt fellépő különbségeket pedig kiküszöbölik. A kisebb fogyasztás nemcsak költséget takarít meg, hanem energiahatékonyságot, kisebb szén-dioxid-kibocsátást és nagyobb mértékű fenntarthatóságot jelent.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat