Kézi vagy gépi autómosó? Melyiket válaszd?

Az autó tisztítása rendkívül fontos, a gondos gazda igyekszik megszabadítani a kedvencét minden ráragadt kosztól, sártól, szennyeződéstől. Kis túlzással lassan minden második sarkon kinő a földből egy kézi autómosó, így nem is kell hosszú sorokat várni általában, ha időt akarunk keríteni a műveletre. Ráadásul a nagyobb benzinkutak mellett találhatunk gépi mosókat is. Melyikbe érdemes menni?

Az autómosás jelentősége

Az autót nap, mint nap használjuk ezért rendkívül fontos, hogy ügyeljünk a karbantartására is. Ha csörög, csattog, ha a megszokottól eltérően kezd viselkedni, akkor vigyük el a szervizbe, ha eljön az ideje, akkor végeztessük el a szükséges javításokat. Az olajcserét, gumicserét se hanyagoljuk el, és ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Ha így teszünk, akkor hosszú évekig fogjuk tudni a legnagyobb biztonsággal használni a kocsinkat. A karbantartás szerves részét képezi az autó tisztán tartása is. Egyrészt esztétikailag sokkal kellemesebb látványt nyújt egy tiszta négykerekű, mint az elhanyagoltnak látszó, az alvázától a tetejéig sáros társa, másrészt pedig az állapotmegóvás érdekében is szüksége van az autónak arra, hogy eltüntessük róla a lerakódott, rászáradt szennyeződéseket. Fokozottan igaz ez a tél elmúltával: a fémes alkatrészeken maradt sós latyak, és ki tudja még milyen szennyezőanyagok ugyanis könnyedén kikezdhetik az alkatrészeket, korrodálódhatnak. Ha azonban eltüntetjük ezeket, akkor az autó értékét is megőrizhetjük. Fontos, hogy a mosás után mindig igyekezzünk szárazra törölni a letisztított alkatrészeket, így tudjuk legjobban megóvni az állapotát, ráadásul sokkal szebb látványt is nyújt, mint az itt-ott vizes, foltos vagy éppen sáros, elnagyolt mosásból érkező gépjármű.

Hova vigyem az autót?

Ha elérkezettnek látjuk az időt egy kiadós autómosásra, akkor el kell döntenünk, hogy hol végezzük el a műveletet. Otthon a kertben megtehetjük, ha el tudjuk vezetni a vegyszeres vizet, és nem fogja kipusztítani a szomszéd szeretett muskátliját, viszont az utcán a panelház előtt szigorúan tilos. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy nedves ronggyal ne törölgethetnénk át, de az utcai csapról összevizezni vagy nyolc-tíz vödör lakásból hozott autósamponos vízzel meglocsolgatni nem szabad, sőt néhány településen pénzbírság is jár érte. Induljunk el inkább egy autómosó felé. Választhatunk kézi-, és gépi mosót is, mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. A gépi autómosó esetében elsősorban a kényelmi szempontok játszanak szerepet. Nagyjából kétezer forint kifizetése után mindössze annyi dolgunk van, hogy a megfelelő helyre álljunk a kocsival, hiszen a gép elvégez helyettünk minden munkát, végül pedig egy tisztának látszó, szárazra fújt járművet kapunk vissza néhány perc múlva. A gépi autómosást ellenzők szerint persze nem ilyen szép a helyzet, ugyanis nem szavatolható, hogy minden ponton, a legkisebb résekben is sikeresen megtisztult autót kapunk vissza. Ráadásul a rosszul beállított, vagy nem megfelelően tisztán tartott gépeknél nagy ritkán előfordul, hogy a rajta maradt apró porszemcsék miatt finom kis karcok keletkeznek a fényezésben. Persze ez utóbbi nem törvényszerű, de az esély megvan rá. Ennél melósabb a kézi mosó, ahol mindent nekünk kell csinálnunk: nekünk kell felvinnünk az autóra a sampont, a rovaroldót, mi kezeljük a nagy nyomású mosót, végül nekünk kell tisztára törölgetnünk az egész autót. Ellenben néhány száz forintból általában a legkoszosabb négykerekűt is újjá varázsolhatjuk, és minden apró részletre oda tudunk figyelni, hogy semmilyen szennyeződés se maradjon a járművön.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat