Itthon és Ausztriában is robban az e-autók piaca

A tisztán elektromos meghajtású autókra igényelhető magyar állami támogatási rendszer jelentősen növelte a típus iránti érdeklődést a járműpiacon. A szomszédunkban, Ausztriában is ösztönzik a környezetkímélő technológiával működő autók vásárlását.

Sikeres a magyar támogatási program

Kimondottan sikeresnek bizonyult a kormány új, tisztán elektromos autók vásárlásának ösztönzésére megalkotott programja: a teljes 5 milliárd forintos keretösszeg alig néhány óra leforgása alatt fogyott el. 2000-nél is több elektromos autó és segédmotoros kerékpár megvételére érkezett be pályázat. A hazai járműfinanszírozással foglalkozó lízingvállalatok képviseletét ellátó Magyar Lízingszövetség szerint hamarosan az elektromobilitás válik a járműpiac egyik legjelentősebb komponensévé. Sajnos a tendencia beindítása egyelőre még elképzelhetetlen az állami támogatások nélkül – közölte a szervezet. A GÉMOSZ (Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége) és a Magyar Lízingszövetség egyaránt abban reménykedik, hogy újabb, akár megnövelt keretösszeggel ösztönzi majd a magyar kormány az autóvásárlókat. Gablini Gábor, a GÉMOSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy csak akkor lehet valójában sikeres egy állami program, ha abba a szakszervezeteket is bevonják: a jelenlegi program feltételeit is így alakították ki, eddig be is vált.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar lízingcégek igyekeznek a tisztán elektromos autók vásárlását a lehető legkedvezőbb finanszírozási feltételekkel segíteni. A Magyar Lízingszövetség az ACEA (Európai Autógyártók Szövetségének) adatai alapján megállapította, hogy az EU tagállamokban 6,8 százalékkal részesedtek a tisztán elektromos autók az új személyautók forgalomba helyezéséből. Egy évvel ezelőtt ez a részesedés alig 2,5 százalékos volt, így jelentős növekedésnek tekinthetjük. A hivatalos ACEA-adatokból kiderül, hogy hazánkban az első negyedévben mintegy 1004 darab új, tisztán elektromos kocsit helyeztek forgalomba, éves tekintetben ez 64 százalékos emelkedést jelent.

A szomszédban is növelik a támogatásokat

Nem csak nálunk Magyarországon, Ausztriában is próbálják előre mozdítani az elektromos járművek vásárlását. Az osztrákok 3000 euróval ösztönözték a vásárlókat, és 5000 euróra tervezik növelni a támogatási összeget a közeljövőben – jelentette be Leonore Gewessler gazdasági miniszter. Gewessler úgy nyilatkozott, hogy a 2000 eurós többletet nem a költségvetésből kívánják pótolni, hanem az Ausztriában tevékenykedő autóipari cégektől. Az autóvásárlás mellett a töltőpontok kiépítésére is jelentős támogatást biztosítanak a jövőben. Ez idáig 600 euróval támogatták a töltőpontok létesítését a többlakásos ingatlanokban, ezentúl pedig 1800 eurót kapnak majd erre a célra. 2019-ben megközelítőleg 33 000 elektromos személygépjárművet regisztráltak, ez durván 0,7%-os piaci részesedést jelent.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat