Itt az ideje, hogy a cégek is elektromos flottára váltsanak

Manapság már megkérdőjelezhetetlen az alternatív meghajtású, és azon belül is az elektromos járművek létjogosultsága. Ez utóbbit igyekeznek megerősíteni a különböző állami rendelkezésekkel és egyre szigorúbbá váló emissziós törvénykezéssel. Jóllehet, a világ teljes járműállományának még csak 1%-át alkotják, de a terjedési iramuk alapján folytatott becslések szerint 2035-re akár a teljes európai autóállomány elektromossá válhat.

A cégeknél a dízelek a nyerők

Habár a forgalomba helyezett kocsik nagyobb része „céges” autó, az elektromos autók leginkább magántulajdonban állnak. A LeasePlan (vállalati flottakezeléssel tevékenykedő cég) tanácsokat adott a cégeknek, hogyan kellene átváltaniuk villanyautókra. Jelenleg elmondható, hogy a vállalati flották nyomós részét a dízelautók teszik ki, de szerencsére, az egyre fokozódó fenntarthatósági és környezettudatos tendenciáknak hála a cégek körében is egyre inkább terjed a környezettudatos flotta alternatíva. A döntés meghozatalát pedig tovább könnyíti a gyorsan bővülő e-autó kínálat, mivel már nem csak a középkategóriás autógyárak, hanem a luxusmárkák is elkezdtek elektromos kocsikat helyezni választékukba. Ott van például a Jaguar a tisztán elektromos meghajtású SUV-jával, az I-Pace-szel, amit nem mellesleg a 2019-es év autójának szavaztak meg.

Tudjuk, hogy nem olyan egyszerű a cégeknek sem a flottacsere, hiszen rengeteg tényező befolyásolja a váltást, mint például az erre a célra fordítható költségvetés, a levezetett kilométerek száma, a dolgozók létszáma, és még sorolhatnánk. Az egyre nagyobb hatótávolságot kínáló e-autók ösztönzik a vállalatok innovációra nevelését. A mostani helyzetben persze azok a szervezetek a leghajlamosabbak a villanyautókra, amelyek alapból is a környezetvédelemmel foglalkoznak valamilyen szinten.

LeasePlan tanácsok a flottaváltáshoz

Mielőtt bármely cég fogná magát, és át is váltana elektromos kocsiflottára, azért előtte nem árt egy-két dolgot átgondolni. Ilyenek az átállási költségek, a munkavállalók preferenciái, esetleg a vállalat tevékenységi folyamatai. A környezettudatos átálláshoz nyújt a LeasePlan néhány javaslatot a cégek számára.

Kezdjük a cégvezetővel
Manapság már rengeteg olyan szemet gyönyörködtető, impozáns e-autó kapható, amely még a felsővezetők elvárásainak is teljes mértékben megfelelhet. Épp ezért érdemes először nekik zöld kocsit adni, hogy példát statuáljanak az alsóbb szinten dolgozóknak.

Jöhet a közösen használt kocsik cseréje
Ha a főnök megkapta az első zöld járgányt, folytathatják a közösen, cégszinten hajtott kocsik lecserélésével. Ehhez természetesen töltőket is kell kiépítenünk a vállalathoz. Utóbbi hozzájárulhat ahhoz is, hogy a munkatársak saját, privát használatú autóikat is zöldre cseréljék.

Ne tegyük kötelezővé
Eleinte semmiképp se tegyük kötelezővé a villanyautók használatát, bízzuk a döntést a munkavállalókra. Ha nem érzik kényszernek a munkatársak, akkor jobban ösztönözheti őket az átállására, ráadásul, ha saját akaratukból döntenek így, akkor a többi kolléga is hamarabb kedvet kap, ha látja a többin.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat