Honnan tudhatjuk, hogy meghibásodott a motor?

A motorhiba leggyakoribb jele, hogy kigyullad a műszerfalon az figyelmeztető lámpácska. Ha megáll a motor és az újraindítása lehetetlen, vagy valami füstöl, folyik, bűzlik, furcsa hangok jönnek a motorháztető alól. A motor hibája sok jelből felismerhető, a műszerfal jelzésén kívül. Ezek alapján a legfontosabb azt megállapítani, hogy szabad-e tovább hajtani, vagy inkább a helyszínen kell a segítségre várni. A mai, korszerű autók gyakran saját maguk helyezik a motort takarékos üzemmódba, amivel csak a legközelebbi autószervizig szabad menni. Egy jó autószerelő tapasztalatai alapján gyorsan megállapíthatja mi lehet a hiba. Ma már az autószerelők komputeres diagnosztikával, hibakód alapján keresik és javítják a hibák többségét.

Mégis mit lehet a helyszínen kideríteni?

Az autóból kiáramló füstből például ki lehet deríteni, mi ég, vagy mi valami rosszul ég jól a motorban. A sűrű fekete füst azt jelzi, hogy a motor rosszul égeti az üzemanyagot, tehát valószínűleg a befecskendezéssel lehet baj. A kék füst már nagy gondról árulkodik. Az olaj égésére utal, és az olaj csak nagyobb baj esetén kerülhet a hengerekbe, mint ahogy a hűtőfolyadék is, amelyre a fehér füstből lehet következtetni. A két utóbbi esetben ne hajtsunk tovább a kocsival, még a autószervizbe sem.

Ha folyadékfoltok vannak az autó alatt

Először állapítsuk meg, hogy a miénk-e, aztán, hogy mi csöpög. Ha hűtővízről van szó és a folt elhanyagolható méretű, meg lehet próbálni pótolni a hiányt, tömítő anyagot önteni a rendszerbe, ami elzárja a kisebb réseket. Olajfolt esetén ellenőrizzük az olajszintet, és ha rendben van, mehetünk haza, de minél előbb a autószervizbe. Fékfolyadéktól eredő folt észlelése után azonnal autómentőért lehet telefonálni.

Ha furcsa zajokat hallunk a motorháztető alól

Esetleg valami füstül is, vagy rossz szagot érzünk, először vizsgáljuk meg, mi ég, mi füstöl. Ha kábelek, vagy valamilyen alkatrész, akkor ne menjünk tovább. Ugyanez vonatkozik a szokatlan zajokra, főleg az erős fémes hangok esetén érdemes azonnal kikapcsolni a motort. A leggyakoribb ilyenkor valamilyen csapágyhiba, de ezt a helyszínen lehetetlen megállapítani. Egyes égett szagok jellemzőek a féktárcsa, vagy a kuplungtárcsa meghibásodására. Ezekkel sem szabad tovább hajtani. Ilyen és hasonló esetekre a legjobb megoldás a kedvező árú Utazás biztosítás, már 3000 forinttól, 1 éven keresztül mindig rendelkezésünkre áll!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat