Hogyan vezessünk biztonságosabban?

Figyelmetlenség, rossz reakciók adott helyzetekre, előre nem látható körülmények vagy esetleg a tapasztalatlanság – mi az oka a baleseteknek? Elkerülhetők? Mi az, amire odafigyelhetünk annak érdekében, hogy biztonságosabban jussunk el A-ból B pontba? Milyen tippek, trükkök és taktikák vannak, amiket a mindennapokban is használhatunk? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat.

Különböző típusú vezetők, akiknek érdemes figyelniük

Leggyakoribb probléma, amikor valaki nehezen koncentrál az útra, hajlamos elkalandozni, a gondolataiba merülni – ezeknek az embereknek megoldást jelenthet, ha minél kevesebb zavaró eszközt tartanak az autóban, ami elterelheti a figyelmüket. Hasonlóan gyakori jelenség a rohanás, amikor az elvesztett időt az úton próbáljuk meg bepótolni. Erre sajnos helyben nincs más megoldás, viszont megelőzhető egy tudatosabb időgazdálkodással, azaz az időnk jobb beosztásával, hogy ne a volán mögött szembesüljünk vele, hogy késésben vagyunk – ezzel jelentősen csökkentjük a stressz szintünket is, amikor autóba ülünk.

Ugyanolyan veszélyes lehet, amikor valakinek a vezetési stílusára nagy hatást gyakorol az aktuális érzelmi állapota – ilyenkor azt tanácsoljuk, hogy inkább húzódjon félre, vegyen néhány mély levegőt, és csak akkor folytassa az utat, ha sikerült megnyugodnia. A tapasztalat is sokat számít, így aki frissen szerezte a jogosítványát, esetleg még bizonytalanabb, ne féljen segítséget kérni ismerőseitől és családtagjaitól, akik az anyósülésről láthatják el tippekkel és tanácsokkal. Ezáltal sokkal könnyebben elkerülhetők a meglepettségből fakadó balesetek, hiszen már a tudat, hogy bármikor fordulhatunk tanácsért, önmagában is pozitív hatással van a vezető lelkiállapotára.

Mégis, talán mind körül a legveszélyesebb a fáradtság. Gyakran hajlamosak vagyunk feszegetni a határainkat. Erre egyedüli megoldás, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk a figyelmünk ébrentartására, illetve ütemezzünk be pihenőket is egy hosszabb úton.

Szokások, amiknek a segítségével jobban vezetünk

Hallgassunk az autónkra, hiszen mindenkinek egyedi vezetési stílusa van, amire nem minden jármű lehet alkalmas. Ha azt vesszük észre, hogy problémáink akadnak, lehet itt az ideje az autóvásárlásnak. Ugyanilyen fontos odafigyelnünk a környezetünkre is, az út minőségére, a forgalomra, amiben vezetünk, illetve magára a sávra is, amiben haladunk, hiszen váratlan eseményeket követően életmentő lehet, amikor gyors reakciókat kell hoznunk. Végül és nem utolsó sorban pedig minden esetben tartsuk be a közlekedés szabályait, amibe beletartozik a biztonsági öv használat – apróság, de ahogy a statisztikák is mutatják, életeket menthetnek.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat