Hogyan vezess jeges úton?

Ha autóba ülünk, akkor a legfontosabb szempontok egyike, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelően közlekedjünk. Ha esős az idő, máshogy kell vezetnünk, mint akkor, ha száraz. Szintén figyelembe kell vennünk azt is, ha fehér köd száll az útra, de azt sem intézhetjük el egy vállrándítással, ha nagy szél fúj. Az egyik leginkább veszélyes helyzet ugyanakkor a jeges úton való közlekedés. Milyen szabályokat tartsunk be, hogy épségben hazaérjünk?

Ha nem muszáj, ne induljunk el

Télen, elindulás előtt mindig tájékozódjunk, hogy várhatóan milyen körülményekre számíthatunk az utakon. Nem csak a kiindulóponton, hanem az érkezés helyén is, persze, ha nagyobb távolságra utazunk. Ha repkednek a mínuszok és valamilyen csapadékra is számít a meteorológiai szolgálat, akkor jó eséllyel havas, jeges úttest vár minket. Gondoljuk át, hogy halasztható-e az utazás. Ha ugyanis útra kelünk, akkor jó eséllyel, sokkal hosszabb menetidőre kell számítanunk, mint normál esetben. Ráadásul veszélynek tesszük ki magunkat, ugyanis hiába érezzük magunkat tapasztalt sofőrnek, aki, ha lassabban is, de letudja baj nélkül az utat, lehetnek mások, akik nem tudnak mit kezdeni a jeges úttal. Tapasztalatlanságuk miatt megcsúszhatnak, ettől megijedhetnek, és irányíthatatlanná válhat a kocsijuk a jeges úton. Persze, amilyen szerencsénk van, akár pont minket találhat telibe. Mindez azért, mert nem megfelelően választotta meg a sebességét. Akkor induljunk csak el tehát, ha halaszthatatlannak gondoljuk az utazást. Ha mégis a jeges úton való közlekedés mellett döntünk, akkor készüljünk fel az útra. Legyen nálunk egy feltöltött telefon, ivóvíz és egy meleg pokróc, így baj esetén hívhatunk segítséget, ráadásul nem kell a hideg autóban fagyoskodnunk, amíg megérkeznek.

Lassan járj…

Ha a felkészüléssel megvagyunk, akkor irány a benzinkút. Töltsük fel a tartályt a maximumig, ugyanis, ha egy baleset miatt vesztegelnünk kell valahol, akkor nem szabad, hogy leálljon a motor, hiszen akkor a fűtésről is lemondhatunk. Mérjük fel az útvonalat, ha nem muszáj, ne térjünk le a főbb utakról, jó eséllyel azokat fogják leghamarabb takarítani, sózni, így ezeken jobban haladhatunk. Válasszuk meg a megfelelő sebességet, lehetőleg minél lassabbat, hiszen abban az esetben, ha megcsúszik a kocsi, így van a legnagyobb esélyünk, hogy korrigáljunk. Ha úgy érezzük biztosnak, ne szégyelljünk ötvennel, vagy akár harminccal sem haladni. Ha megcsúszik az autó, akkor ne rángassuk a kormányt, ne tapossuk a féket. Vegyük el a gázról a lábunkat, nyomjuk le a kuplungot, és óvatosan kormányozzunk a csúszás irányába. Ezzel megakadályozhatjuk a kerekek kipördülését, és visszakaphatunk némi tapadást. Ha a cammogós tempó ellenére utolérünk valakit, akkor se előzzük meg, ha nem muszáj, sőt ne is menjünk túl közel, tartsunk a normálistól eltérően, akár öt-tízszeres követési távolságot. Ha vészfékeznie kell az előttünk haladónak, akkor nem lesz egyébként esélyünk megállni. Legyünk nagyon óvatosak kanyarodáskor is, ne használjuk a féket, lassítsunk a gázpedál elengedésével, és óvatos mozdulatokkal kormányozzuk az autót. Gyorsításkor sem szabad nagy gázt adnunk, finoman kezeljünk mindent, ami a kezünk ügyébe kerül. Végül pedig legyünk türelmesek, ha lassan is, de egyszer el fogunk jutni a kiválasztott célig. A jeges úton való közlekedés rendkívül veszélyes még a nagy tapasztalattal rendelkező sofőröknek is, ezért legyünk mindig körültekintőek, vigyázzunk egymásra, vezessünk lassan, hogy mindenki épségben hazaérjen.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat