Hogyan váltsunk biztosítást?

Úgy általában azt lehet mondani, hogy a meglévő biztosításunkat csak akkor váltsuk le, ha az érvényesnél jobb feltételekkel köthetünk újat. Ez első ránézésre nem állapítható meg, ezért gondosan és részletekbe menően ismerkedjünk meg a feltételekkel.

A biztosítók is óvatosak, legyünk mi is azok

A biztosítók is óvatosak és körültekintőek, amikor egy-egy ügyféllel kötelező, vagy Casco biztosítást kötnek. Nagyon sok tényezőt vizsgálnak meg és vesznek figyelembe, amikor a kockázat nagyságát megbecsülik és ennek megfelelően a biztosítási díjat kikalkulálják. Itt az autó értéke, kora mellett a vezető előélete, de még a lakhelye is fontos szerepet játszik. Ebből kiindulva, az autósnak is érdemes alaposan górcső alá venni az adott biztosító ajánlatát, sőt magát a biztosítót is. Nem elég csak a biztosítási díjra koncentrálni, de azt is meg kell nézni, ami az ajánlat vagy az aláírásra ajánlott szerződés apró betűs részeiben van. Jó előre tudni a biztosítóról, hogy hol vannak irodái, hogyan bonyolítja a kárfelmérést és általában milyen szakszerűen jár el. Az is lehet szempont, hogy érvényes-e kőfelverődés esetén keletkezett szélvédőjavításra.

A kötelező biztosításnál is figyelni kell

Az autó kötelező biztosításának megkötésekor is oda kell figyelni, hogy kivel szerződünk. Általában az adott szerződés lejárta előtti 30 napon belül lehet biztosítót váltani. Használt autó vásárlásakor 24 órán belül biztosítást kell kötni. E nélkül át sem lehet írni az autót az új tulajdonos nevére. A legjobb éves egy összegben kifizetni a díjat, ha erre mód van. Nem csak azért, mert ilyenkor egy évre nézve alacsonyabb a biztosítási díj, de azért is, mert ezzel elkerülhető az elfelejtett kötelező biztosítási díjbefizetéssel járó bonyodalom. Harmincnapos késedelem esetén ugyanis a biztosító felmondja a szerződést, amit azonban a következő 30 napon belül még meg lehet hosszabbítani, viszont azon túl már csak új biztosítás megkötésére van mód, úgy, hogy közben a be nem fizetett időszakra járó díjat is le kell róni. Érdemes külön utazás biztosítást is kötni, hiszen mindig jól jöhet a segítség az utakon!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat