Hogyan váltson sebességet úgy, hogy ne tévessze össze őket?

A sebességváltás az autó vezetés alapja, viszont biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a hármas fokozat helyett véletlenül az ötös fokozatba váltotta a sebességet. Az is sokszor előfordul, hogy csak nehézkesen tudjuk kettes fokozatba váltani a sebességet, és ha önnek is gondjai vannak a sebességváltással, akkor most megtudhat néhány tippet és szabályt, amivel ezentúl sokkal könnyebb lesz majd a sebességváltás és pillanatok alatt tud majd kettesből hármasba váltani anélkül, hogy véletlenül ötösbe váltana hirtelen.

A legegyszerűbb szabály

A sebességváltók különböznek minden autóban, vannak olyanok, amik könnyűek, rövidebbek, hosszabbak és olyanok is, amiket nehéz kezelni néha. Függetlenül attól, hogy milyen típusú sebességváltója van, megtörténhet, hogy elnézi a kívánt fokozatot és mellényúl, de ezekkel a tippekkel minimalizálódik ennek az esélye. Az első és második fokozat között érdemes oldalirányú nyomást alkalmazni a sebességváltó bal oldalára, majd felfelé aztán pedig lefelé. A harmadik és a negyedik fokozat között ne gyakoroljon oldalirányú nyomást a sebességváltóra, hanem hagyja, hogy a váltó középre kerüljön, majd húzza felfelé, aztán pedig lefelé. Az ötödik és a hatodik sebességi fokozat váltásakor helyezzen oldalirányú nyomást jobbra, majd húzza a kart felfelé aztán lefelé. Ahhoz, hogy megkönnyítse saját dolgát, ne fogja a váltókart az 1,2,5 illetve 6 fokozatoknál középen, hanem tegye a kezét rá úgy, mintha egy hógolyót tartana fejjel lefelé a kezében, és így természetes nyomást mérhet majd a sebességváltóra.

A sebességváltás mozdulatainak bővebb leírása

Az 1-es fokozatból 2-esbe való váltásnál tehát a hógolyó kézformát kell érvényesíteni és nyomást mérni a tenyerünk jobb oldalával. A kettesből hármas fokozatban való váltáskor szintén a jobb oldali nyomás lesz szükséges. Ha hármasból négyesbe vált, akkor nem kell a hógolyó formájú kéztartás, és nem kell oldalirányú nyomás sem, csak fentről lefelé tolni a sebességváltó kart. Ha négyesből szeretne visszaváltani hármasba, akkor a tenyerét és ujjait kényelmesen a váltó jobb felső oldalán tartsa, ahogy a kart egyenesen felfelé tolja, hogy visszatérjen a hármas fokozatba, és ilyenkor sem kell oldalirányú nyomást alkalmazni. Ezek tehát a sebességváltás legfontosabb tudnivalói, és ha ezeket a kézmozdulatokat betartja, akkor nem fog majd problémákba ütközni, vagy ha igen, akkor is csak ritkán.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat