Hogyan tisztítsd az autód belsejét hatékonyan

Akinek autója van, bizonyára tapasztalta már, hogy az milyen hamar piszkos lesz, főleg abban az esetben, ha mindennapos használatban van. Szinte lehetetlen feladat vigyázni rá, amikor benne vagyunk a hétköznapi rohanásban. Ilyenkor rendszerint az ember hanyagolja a dolgokat és csak hétvégén kerül sor a teljes kitakarításra.

Az autók belső esztétikai és higiéniai tisztítása

Az autók belső tisztítása nemcsak esztétikai, hanem higiéniai szempontból is kiemelten fontos lehet. Ha a belső felületeken megragad a por, az nagyon ki tudja koptatni főleg az üléseket, de a más, anyagból készült felületeket is. Amit tehetünk, az a legkézenfekvőbb dolog: heti rendszerességgel ki kell porszívóznunk az üléseket és a padlót (már amennyiben itt is porfogó szőnyegek vannak). Így megelőzhetjük, hogy a kellemetlen szagok megmaradjanak az autó belsejében, és hogy a felgyülemlett por miatt kifakuljanak a szép részei. Fontos továbbá az is, hogy nagyon alaposan megfigyeljük: nem-e vannak olyan makacs szennyeződések, esetleg foltok valahol, amelyeket nem lehet eltávolítani puszta porszívózással. Ilyenkor szükség van arra, hogy valamilyen vegyszerrel dörzsöljük ki a szennyezett felületeket. Azonban, ha bőr kárpitról beszélünk, akkor nagyon kell figyelni, hogy olyan tisztítószert szerezzünk be, amely pont arra lett kitalálva. Ellenkező esetben tönkremehet a kárpit.

Nem minden a porszívózás

Azonban a porszívózással és a kárpit megtisztításával még nem fejeztük be a munkát. Szükség van arra is, hogy megtisztítsuk az olyan felületeket, amelyekhez eddig nem jutottunk hozzá. Ilyenek például a műanyag felületek és az ablaküveg. Az üveget persze lemoshatjuk kintről is, de ha igazi hatást akarunk elérni, akkor legjobb, ha bentről is megtisztítjuk kicsit. Ha csak tehetjük, használjunk erre üvegpolírt. A műanyag felületeket pedig szinte bármelyik szokványos szerrel letörölhetjük, mivel ezek nem túl kényesek. Az utolsó dolog, amelyre mindenképpen oda kell figyelni, az a klíma berendezés! Ha nem tisztítjuk ezt ki teljesen, legalább évente egyszer, akkor olyan gombák szaporodhatnak el benne, amelyek nagyon károsak az egészségre. Bár kívülről nem látszik, belül nagyon hamar szennyeződnek az ilyen berendezések. Ennek érdekében mi is tehetünk óvintézkedéseket, használhatunk klímafertőtlenítőt. Viszont a rendszeres tisztítást akkor sem „úszhatjuk meg”. Nem is tanácsos ilyenekre gondolni, hiszen itt az egészségünk a tét!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat