Hogyan tartsd megfelelően karban a bőrüléseket?

Manapság sok autóba kérhetjük, hogy bőrülésekkel legyen felszerelve. Ezek azonban több törődést igényelnek, mint a textilszövettel bevont társaik. Hogyan tudjuk megóvni őket, mire figyeljünk?

A bőrülések ápolása

A bőrülések sokáig a legtöbb autóban megtalálhatóak voltak, azonban kényes anyag, amely sok törődést igényel, ráadásul a sokszor rossz minőség miatt a gyártók fokozatosan elhagyták a használatukat. A bőr azonban nem kopott ki az autókból, a készítők megtalálták a módját, hogy felhasználhassák a járműveikben. A gyengébb minőségű, rosszul kivitelezett anyagokat prémiumra cserélték, és a luxusautók elengedhetetlen kelléke lett ez a kiegészítő. Manapság a középkategóriás kocsikba is kérhető ez az elem, és ezzel a lehetőséggel sokan élnek is, egy elegánsabb belső teret kölcsönözve így az autójuknak. A bőr azonban gondos ápolást igényel, sokkal többet, mint a szövet, hiszen ezek kikophatnak, kirepedezhetnek. Hogy ne legyen egyszerű feladatunk, a gyártók több bőrtípust is használnak az egyes autókba. Természetesen szinte mindenhez lehet kapni különböző eszközöket, amelyekkel karbantarthatóak ezek a kényes felületek. Hogy melyiket használjuk, ahhoz tudnunk kell, hogy a mi autónkban melyik bőrtípussal áthúzott ülés van beszerelve. Ezután megvásárolhatjuk a megfelelő bőrtisztító-, és bőrápoló szettet, amelynek alkalmazásával újjá varázsolhatjuk az ülésünket. Tegyük ezt addig, amíg nem késő, ugyanis a teljesen kikopott, vagy már kirepedezett, esetleg cafatokban lógó, teljesen elhasználódott bőrülések már nem biztos, hogy menthetőek.

A bőrülések típusai

Kezdjük mindjárt egy kakukktojással: a műbőr természetesen nem igazi bőr, gyakorlatilag PVC és textil keveréke, de bőr hatású, így beszélnünk kell róla. Amíg nem kezd el repedezni, addig egy egyszerű műbőr ápolóval hosszú ideig megőrizhető az állaga, ezután azonban javíthatatlanná válik, és csak egyre csúnyább lesz, amíg végül cserélni kell. Szintén ide tartozik az úgynevezett alcantara, amely szintén bőrnek tűnik, de igazából polisztirol és poliészter egyvelege. Ezt a típust kefélni tilos, de speciális szereket használva sokáig megőrizhető a minősége. Az autókban leggyakrabban használt bőrülés típus a pigmentált, felső rétegben festett bőr. A tisztítása nem nehéz, arra kell figyelnünk, hogy amennyiben bőrtisztítót és bőrápolót is alkalmazni szeretnénk hozzá, akkor ne egyszerre tegyük ezt, hiszen ezek hatásai egyes esetekben semlegesíthetik egymást. Másik gyakran használt bőrtípus az anilinbőr. Jellemző rá, hogy gyárilag impregnálva van, amely idővel lekophat, amely miatt a szennyeződések könnyen beivódhatnak a bőrfelületbe. A nem megfelelő tisztítás hasonló folyamatokat válthat ki, emiatt ez egy problémásabbnak tetsző anyag, érdemes belőle a sötétebb változatokat választani. Ennél is kényesebb a velúr, amely könnyen kifakulhat vagy zsírosodhat. Van rá mód, hogy ezt elkerüljük, azonban a többi típushoz képest is nagyobb odafigyelést és rendszeres ápolást igényel. A bőrülések utáni kereslet újbóli növekedésével párhuzamosan megjelentek a középkategóriás autókban az úgynevezett PU bőr típusú ülések is. Ennek a poliuretánnal bevont, gyengébb minőségű elemnek a problémája, hogy rövid ideig használható: néhány év alatt kirepedezik, ragacsossá válik, amelyet a megfelelő ápolószerek használatával is csak késleltetni tudunk. Luxusautók kedvelt üléstípusa a napabőr, amely kellemes tapintást, komfortos utazást nyújt, mivel puhább, mint az átlag, ráadásként pedig a tisztítása sem igényel semmi rendkívülit.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat