Hogyan lehet ellenőrizni az olajnyomást? Házilag is van rá mód?

Az autó legfontosabb alkatrésze a motor, amely nélkül nem tudjuk mozgásra késztetni a négykerekűt. A motor élettartamának megőrzéséért pedig elsősorban a motorolaj felel, és természetesen mi. Ugyanis minden autótulajdonosnak szigorúan figyelnie kell rá, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű motorolaj legyen a kocsiban. A folyadék szintjét és minőségét könnyen ellenőrizhetjük, de honnan tudjuk, hogy az olajnyomás is rendben van?

A motorolaj szerepe

Minden autó számos hozzáadott folyadékkal van feltöltve, amelyek a különböző alkatrészek működésének hatásfokát javítják, vagy azok élettartamát próbálják jelentősen meghosszabbítani. A váltóolaj a sebességváltó működését könnyíti meg, a szervoolaj a kormányrásegítésben kap szerepet. A hűtőfolyadék a motor optimális üzemi hőmérsékletének fenntartásáért felelős. Az üzemanyag pedig olyan az erőforrásnak, mint nekünk az étel, nélküle nincs mozgás, nincs erő. A motor tökéletes és hosszantartó működésének a legfontosabb feltétele pedig nem más, mint a motorolaj. Ez a folyadék felel a motor kenéséért, az egymáson forgó fémes alkatrészek között finom filmréteget hoz létre, amely így segíti ezek munkáját, minimalizálva, hogy extrém módon koptassák egymást. A megfelelő minőségű és mennyiségű motorolaj áldásos hatásának köszönhetően lényegesen meghosszabbítható a motor alkatrészeinek várható élettartama. Ráadásul az erőforrás hűtésében is elévülhetetlen szerepe van, sőt, a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a korrózió ellen is védelmet nyújt. A folyadék azonban csak akkor tudja a motor alkatrészei között létrehozni a filmréteget, ha megfelelő nyomás tud létrejönni a zárt rendszerben, üzemi hőmérsékleten. Az, hogy pontosan mekkora nyomás kell ehhez, az típusonként változhat: ha hideg motornál az olajnyomás nagyjából egy bar, akkor optimális esetben, működés közben ez három-hat bar közötti szintre kell, hogy nőjön. Hogyan tudjuk ezt ellenőrizni?

Az olajnyomás ellenőrzése

A gondos autótulajdonosként időnként le kell ellenőrizni, hogy elegendő motorolaj van-e az autóban. Ezt a nívópálca segítségével könnyedén meg is tudjuk tenni. Ha a folyadék szintje nem a megszabott minimum és maximum értékek között van, akkor azt egyszerűen be tudjuk állítani. A motorolajnak van néhány deciliternyi természetes fogyása használat közben, ezért érdemes egy flakonnal tartanunk az autóban a kocsink típusának megfelelő folyadékból, és szükség szerint a megfelelő szintig fel tudjuk tölteni a tartályt. A művelet közben leellenőrizhetjük azt is, hogy a minőségi irányelveknek is megfelel-e, ha nem, akkor pedig lehetőség szerint, minél hamarabb el kell végeznünk az olaj cseréjét. Akik nem teszik meg ezt az egyszerű feladatot, azoknak is fontos, hogy maximum tizenöt-húszezer kilométerenként végeztessék el az olajcserét a szervizben. Ezután ugyanis a motorolaj minősége folyamatosan és egyre nagyobb mértékben romlik, és már nem tudja elvégezni a feladatát. Az olajnyomás elégtelenségét legkönnyebben az autó olajlámpa ikonjának felvillanásából tudhatjuk. Persze elképzelhető, hogy az olajszint beállítása meg tudja oldani a hibát, de mit tehetünk, hogy biztosan tudjuk a probléma okát? Be tudunk szereltetni az autóba olajnyomás mérő órát. Néhány autó gyárilag rendelkezik vele, azonban a legtöbb esetben ezt nem tartották elég fontosnak az autógyártók. A szerkezet pár tízezer forintért beszerezhető, így nem kell aggódnunk, hogy a nem megfelelő olajnyomás miatt, nem tudja a motorolaj kifejteni a számos pozitív tulajdonságát az autó használata közben.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat