Hogyan lehet egy gumiabroncs 10 évig szolgálatban?

Közismert tény, hogy az autógumi nem csak felszerelve, de a raktárban is elhasználódik, már a felszerelése és az első megtett kilométer előtt annyit veszíthet eredeti tulajdonságaiból, olyan mértékben fáradhat meg, hogy akár felhasználásra alkalmatlanná is válhat.

Hogyan bírhat ki egy gumiabroncs tíz évet?

Felmerül a kérdés, hogy – a raktárban is elöregedő gumiabroncsra való tekintettel – miként lehet a felhasználás időtartamát 10 évre kitolni. A válasz nem olyan bonyolult, mert az évtizednyi élettartalomhoz csak néhány feltételt kell biztosítani. Az egyik, hogy a 10 évből a gumiabroncs 6 évet raktárban álljon és csak 4 évet legyen autóra szerelve. Az sem mindegy, hogy milyenek a raktározás körülményei: a hőmérséklet, a páratartalom és éri-e a gumit ibolyán túli sugárzás, vagy érintkezik-e vegyi anyagokkal. Ideális tárolási körülmények között a gyártástól számított 10 éven át lehet a gumit használni, a 6 éves raktározási időt betartva. Szegedi gumiszervizünkben a gumiabroncsok tárolása gumicserével egyszerű és gazdaságos megoldás hosszútávon, ha nincs hol tárolnia szakszerűen abroncsait.

A 6-4-es képlet megvalósulásába még más is beleszól

Az élet azonban – mint általában – soha nem optimális körülmények között zajlik. Tegyük fel, hogy sikerült a tárolást ideálissá tenni és a tízből már 6 év meg is van. Csakhogy a maradék 4 év aktív használati idő számos olyan apró körülménytől függ, mint például: az autós vezetési stílusa, az adott ország útviszonyai, időjárási körülményei, és a kocsi technikai paraméterei. Arról nem is beszélve, hogy az sem közömbös, hány kilométert hajtanak egy gumival. Ezek után sem lehet azonban azt mondani, hogy a 10 éves élettartam egy gumiabroncsnál utópia, de azt sem, hogy ez a gyártmány minőségétől függne, és a 6 év raktározás után garantálni lehet a 4 éves felhasználási időt, de kizárni sem lehet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat