Hogyan kell megfelelően vezetni a manuális sebességváltójú autókat?

Ha valaki nagyon szereti az autókat, akkor semmi más nem számít neki csak az autó amit vezet, mindegy hogy kézi sebességváltójú vagy automata sebességváltójú az adott autó. A kocsiban a sebességváltó nagyobb vezetési élményt okoz, mint például a szervokormány állvány, vagy a szervokormány váltó. A kézi sebességváltó az autóban lehetővé teszi, hogy az autót többféle módon vezesse, nem úgy, mint az automata sebességváltó. A kézi sebességváltójú autók esetében egyszerre elérheti a tengelykapcsolót, a gázt, illetve a féket is.

A kézi működtetésű sebességváltó pedálja

Ahhoz, hogy egy kézi működtetésű sebességváltós autót vezessen a tengelykapcsoló pedál ismerete nagyon fontos, és a vezérlés, illetve már maga az elindulás első lépése az, hogy megismerkedik a pedállal és annak fontosságával. Először a sebességváltót az első fokozatba kell állítani, és lassan csúsztatni kell a tengelykapcsoló pedált, hogy a csűrben levő fogaskerekek megengedjék a tengelykapcsolónak, hogy a motor erejét a kerekekre helyezze. Amikor az autó elkezd mozogni és elindul, a tengelykapcsoló pedált el lehet engedni így a fordulatszám kívánt értékre emelkedhet. Amint az autó eljutott a kívánt váltási pontig, a tengelykapcsoló pedált le kell nyomni, a sebességváltót pedig át lehet állítani egy nagyobb fokozatra.

A nagyobb fokozatból kisebb fokozatba váltás

Amikor kézi működtetésű sebességváltós autót vezet, akkor nemcsak arra kell odafigyelnie, hogy mikor kell nagyobb sebességbe váltani, de onnan vissza is kell tudni váltani, hiszen a zsúfolt utcákon nincs értelme nagy sebességgel haladni, és ez az autót is terhelheti. Amikor vissza szeretne váltani például hármas fokozatból kettesbe, akkor lenyomja a tengelykapcsoló pedált, a sebességváltót pedig visszatolja a kettes fokozatba, és ugyanezek a lépések vezetnek az 1-es fokozatba is. A kézi sebességváltójú autók esetében tehát lehetőségünk van saját magunknak eldönteni, hogy milyen fokozatban haladjunk, így mindenki jobban járhat egy manuális sebességváltóval, mint az automatával. Bár tény, hogy azzal kevesebb a munka és az erőfeszítés, ráadásul az automata sebességváltó esetében nem kell gondolkodni azon sem, hogy melyik fokozat lenne a legmegfelelőbb. A sebességváltó egy nagyon fontos alkatrésze minden autónak, és nagyon oda kell figyelni rá, mer a legapróbb meghibásodások is komoly gondokat okozhatnak, valamint akár baleseteket is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat