Hogyan cseréljen kereket autóján gyorsan és hatékonyan?

Egy lapos, kilyukadt gumiabroncs minden jármű tulajdonos számára nagyon bosszantó, és persze mindez a legrosszabb időben és helyen következik be. A legfontosabb, ha időben megtanuljuk azokat a lépéseket, amelyekkel megkönnyíthetjük a dolgunkat egy kerékcsere alkalmával.

A kerékcserét érdemes időben megtanulni

A kerékcsere elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet, főleg a nők számára, pedig egyáltalán nem az. Ha belejövünk, pár perc alatt el lehet végezni. Az sem árt, ha először otthon próbálkozunk meg vele, így ha bajba kerülnénk, legelőször nem az út mellett, esetleg éjszaka egyedül kell megbirkóznunk a feladattal. Sokan nem is próbálják ezt megtanulni, inkább hagyatkoznak a telefonjukra, melyen segítséget hívhatnak, viszont ez nem biztos, hogy valóban minden alkalommal sikerül, és az sem, hogy a segítség gyorsan oda fog érni. Sokszor találkozhatunk olyan járművezetőkkel is, akik segítenek nekünk a gumicserében, viszont az is előfordulhat, hogy senki sem fog nekünk megállni. A kerékcseréhez nincs másra szükség, mint egy pótkerékre és a cseréhez szükséges eszközökre, emelőre és csavarkulcsra.

Tippek, ha nem értünk a kerékcseréhez

Járművünkön, a gumiabroncs az egyik legvalószínűbb elem, ami meghibásodhat. Először is, hogy teljesen biztonságban érezhessük magunk, fontos, hogy indulás előtt odafigyeljünk rá, hogy mobiltelefonunk töltöttsége mindig megfelelő legyen, mivel ha nem tudunk kereket cserélni, illetve még telefonon sem tudunk segítséget kérni, akkor elég rossz helyzetbe kerülhetünk. A gumiabroncs laposságát nem csak szemmel tudjuk megnézni, hanem ezt vezetés közben is érezhetjük. Ilyenkor a kormánykerék az egyik irányba húz, amerről laposabb a gumi. Ha bármi problémát észlelünk, azonnal húzódjunk le, mielőtt még nagyobb kár nem keletkezne, és a hibát nem tudnánk kijavítani. Amennyiben szabadidőnk engedi, és jó idő van kint, gyakoroljuk még otthon a cserét, hogy már tapasztalattal indulhassunk neki szorult helyzetben a feladatnak. Időnként ellenőrizzük a pótkerék állapotát, hogy biztos nem veszített-e a benne lévő nyomásból, illetve hogy minden rendbe van-e. A megfelelő nyomás értéke megtalálható a vezető felüli ajtón, a napellenző, illetve a kesztyűtartó belsejében lévő matricán. Ha egy új autót vezetünk, vagy esetleg másét, mindenképp győződjünk meg még indulás előtt, hogy a csomagtartóban van-e pótkerék, illetve a cseréhez szükséges szerszámok. Amennyiben valami is hiányzik, mindenképp pótoljuk, és a boltban, kérjük ki az eladó véleményét, hogy minden szükséges elemet megvegyünk, ne maradjon ki semmi.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat