Hadüzenet az idős autók ellen?

A lengyel parlament arra készül, hogy törvényben kötelezi az idősebb járművek tulajdonosait műszaki átvizsgálásra, mégpedig akár évi 5 alkalommal is. A társadalmi kezdeményezésre született törvénytervezet komoly vitát váltott ki.

Megoldás-e a kötelező ellenőrzés?

A statisztikák szerint rendkívül sok baleset a járművek nem megfelelő műszaki állapotára vezethető vissza Lengyelországban. Ezért az ország parlamentje – társadalmi kezdeményezésre – arra készül, hogy a normális műszaki vizsga mellett az idősebb autóknál kötelező átvizsgálást ír elő. A 10 évesnél fiatalabbaknál ezt egyszer egy évben a 10 és 15 év közöttieknél kétszer, míg a 15 évnél idősebbeknél a kétszeri teljes átvizsgálás mellett 3 részlegeset is előírnának, vagyis ezeket 5 alkalommal kellene szervizbe vinni évente. A jövő évtől bevezetésre tervezett szabályozás rendkívül sok autóst érintene, mivel a lengyel autóállomány 80 százaléka 10- és 60 százaléka 15 évnél idősebb.

Szigorítás társadalmi kezdeményezésre

A törvénytervezet története nem mindennapi, mert állampolgári kezdeményezésre indult meg a kidolgozása. A „Biztonságos utak 2020” nevű aktivista csoport idén január és március között 1,5 millió támogató aláírást gyűjtött össze a 38 millió lakosú országban. A kezdeményezés szervezői és támogatói azzal érvelnek, hogy a kötelező átvizsgálások többlet költségei mindenki számára megtérülnének a biztonságosabb járművek okozta kevesebb balesettel. Szerintük a 15 évesnél idősebb járművek esetében a törvénytervezet alapján felmerülő évi mintegy 30 ezer forintnak megfelelő többletköltség – lévén gyakran emberéletekről szó – minden vitán felül elfogadható és jogos. Az autósok egy része azonban csak az autózás újabb megdrágítását látja a kezdeményezésben és attól tart, hogy a jórészt garázsban álló idős autók aránytalan sokba fognak kerülni az általában nem nagy pénzű tulajdonosaik számára.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat