Gond lehet a szelepszár szimeringgel?

A szelepszár szimeringek a szelepek működését segítik ki, kiegészítő alkatrészekként. Ha elhasználódnak, tönkremennek, azt tipikus jelekből észlelhetjük. Ezeket gyűjtöttük most csokorba nektek.

A szelepek feladata, hogy az égéshez szükséges optimális üzemanyag-levegő elegy mennyiségét megszabják a hengerekben. Fontos, hogy az égésgázok nem juthatnak keresztül rajtuk, ennek érdekében hüvelyekkel és vezetőkkel látják el őket. A szelepek tetejére pedig – jellemzően nagy szilárdságú gumiból gyártott – szimeringeket szerelnek. Tulajdonképp a szelepszár tetejére, egy kis gallér belsejébe kerülnek.

A leggyakoribb jelek

Az egyik legszembetűnőbb jelenség, ami a szelepszár szimeringek hibájára utal, az a kékes fehér kipufogófüst. Pláne, ha indításnál és gyorsuláskor is hosszabb ideig tapasztaljuk. Ne tévesszen meg senkit, hogy a színes jelenség megszűnik a motor hosszabb járatását követően, ettől még hibát jelez. Az elhasználódott tömítések gondot okoznak az olajégésnél, eközben a viseltes szelepvezetők, illetve dugattyúgyűrűk pedig füstöt eredményeznek a motor üzemelése alatt. A legszembetűnőbb, szimering hibára utaló jelenség főként a hideg motor beindításakor jelentkezik. Ha sokáig parkoltatjuk az autónkat, akkor a szelepfedélben elhelyezkedő fej teteje bevonódik az előző üzemelés közben felpumpált maradék olajjal. Mivel működés közben nem bírt lehűlni a szelepszár szimering, így összehúzódik, s ezáltal egy kis hézag marad mellette. Ezután, ha újból beindítjuk a motort, a megmaradt motorolaj átjut a hibás szimeringen az égéstérbe. Emiatt hagyja el kék-fehér füst a kipufogócsövet egyből indításkor.

Ha már az imént szóba került az olaj és annak égése, ne feledkezzünk meg a mértéktelen olajfogyasztásról sem. A tönkrement szelepszár szimeringek ugyanis ezt is okozhatják. Hiába vannak jó állapotban a gyűrűk, a szelepvezetők, az elhasználódott tömítések akkor is okozhatnak olajveszteséget – ezt a nívópálcán tudjuk ellenőrizni.

Muszáj levenni a hengerfejet is a szelepszár szimeringek cseréjéhez?

A szelepszár szimeringek cseréjekor gyakran felmerülő kérdés, hogy muszáj-e a hengerfejet is leszedni. Jóllehet ez jelentősen növeli a munkadíjat, és valójában nem feltétlen kell, de erősen ajánlott. Ennek oka, hogy a szelepszár tömítéssel együtt használódnak el a hengerfej tömítések is. Amennyiben vékony szelepszárakat szerelt a gyártó a kocsiba, akkor annál a szelepvezető idő előtti elhasználódására is számíthatunk. Egy szó mint száz, lehet, hogy hosszú távon a drágább megoldás lesz az „olcsóbb”, vagyis az esetek többségében hengerfej-leszereléssel jár a művelet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat