Felújítható-e egy AC pumpa?

Mindent meg lehet szerelni otthoni körülmények között – tartja a régi barkácsmondás. A kérdés ugyanakkor az, hogy megéri-e. Egy olyan, a legtöbb típusnál bonyolult felépítésű alkatrész esetében, mint a benzinpumpa, ez hatványozottabban igaz. Az esetek többségében a házi megoldás nem éri meg a fáradtságot.

Az üzemanyagtartálytól a motorig

Az AC, vagy más néven üzemanyagpumpa nem meglepő módon a motor üzemanyag-ellátásáért felelős. A tartályból pumpálja át a benzint vagy a gázolajat a karburátorig, adott esetben egyenesen a motorig. Noha számtalan változata létezik, általánosságban elmondható, hogy meghibásodása az alábbi tünetek valamelyikéhez kapcsolódik: az autó rángása, gyújtással kapcsolatos nehézségek, fekete füst a kipufogóból, a gyújtógyertyák korai tönkremenetele, vagy a motor hirtelen leállása. Ilyen esetekben, amennyiben mondjuk az üzemanyagcső szivárgását kizártuk, elkezdhetünk erősen az AC pumpa meghibásodására gyanakodni.

Új alkatrész, bontott pumpa, otthoni felújítás

Amennyiben sorrendet szeretnénk felállítani azt illetően, hogy mi a legmegbízhatóbb eljárás egy AC pumpa hibája esetében, a legbiztosabb megoldás a teljes csere lenne, új alkatrész vásárlásával egybekötve, szervizes cserével karöltve. Minden, ami ezen kívül számításba jöhet, nagy valószínűséggel olcsóbb ugyan, de kevésbé biztonságos, illetve kevésbé kifizetődő hosszú távon. Bontott, garancia nélküli alkatrész, otthoni javítás – ezek mind olyan lehetőségek, amelyek természetesen működhetnek, de nem adnak garanciát arra, hogy a kocsink nem áll meg az út közepén a legelső alkalommal. Ha valaki mégis amellett döntene, hogy otthoni körülmények között javítja meg az üzemanyagpumpát, nem árt, ha tisztában van néhány aranyszabállyal. Az első ezek közül, hogy az elektromos benzinpumpa egyáltalán nem javítható, hiszen az egybeszerelt alkatrész, bonyolultsága miatt felesleges is nekiállni a szétszedésének. Mielőtt nekiállnánk szétszerelni az AC pumpát, polaritáscserével kizárhatjuk az szennyeződéstől való eltömődést is – ilyenkor azonban ne járassuk sokat és mindenképp cseréljünk üzemanyagszűrőt a beavatkozás után. Amennyiben megtaláltuk a pumpa hibás részét és a cserealkatrészt beszerezve elhárítottuk a hibát, ügyeljünk arra, hogy szárazon ne tesztelgessük a pumpát, legvégső esetben is csak egy másodpercre kapjon áramot, hogy kiderüljön, elindul-e. Szintén fontos, hogy mielőtt elindulnánk az autóval, ellenőrizzük a javított alkatrészt azzal, hogy a lehúzott benzincsövet befogjuk – amennyiben sikeres volt a csere, nem tudjuk majd megakadályozni a benzin kijutását.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat