Fékpor-eltávolítás házilag – milyen módszerek vannak?

A könnyűfém felni kétségkívül autónk dizájnjának elsőszámú tuningeszköze – ha valaki egy kicsit is javítani szeretne verdája küllemén, az első témával kapcsolatos ötlete bizony a kerékcsere lesz. Igen ám, de a felnikérdés cseppet sem ér véget a vásárlásnál és az installálásnál, muszáj tisztán tartani is ahhoz, hogy valóban érjen valamit a beruházás. A könnyűfémfelni takarítása a gyakorlatban viszont közel sem olyan egyszerű művelet, mint ahogy azt első blikkre elképzeljük. A ráégett kosz, kátrány és fékpor igencsak kemény ellenfél, és kicsit sem könnyíti meg a tisztántartás ügymenetét. Mégis milyen módszerek lehetnek, amikkel flottul eltávolíthatjuk ezeket a zavaró részecskéket?Kutakodjunk kicsit!

Amúgy miért ilyen komplikált a könnyűfémfelnik rendben tartása?

Valószínűleg mindenkinek ismerős az a tényállás, amikor behajt egy gépi mosóba, végigmegy a normál tisztítási metódus csodás folyamatán, majd kigurulva kissé bosszúsan konstatálja, hogy a felni pontosan ugyanolyan, mint a mosás előtt. Na, pontosan ilyenkor ébredünk rá, hogy a könnyűfém felnik bizony jóval több törődést igényelnek, mint a lemezfelnik vagy a dísztárcsák. Ez egyrészről abból ered, hogy a felületkezelés jóval kényesebb, másrészről a kidolgozottabb formák is nagyban hozzájárulnak a frusztráló macerához. Nyilvánvaló, hogy az egyszerűbb formatervezés az ápolás menetét is szignifikánsan támogatja, de való igaz, hogy rengeteg igazi kosztároló keréktárcsát találhatunk a szortimentben. És akkor ehhez még hozzáadódik sok nehezítő körülmény, az egyik ilyen pont a címben is szereplő fékpor, amely jól tapadó icipici szemcséivel beül a legkisebb résbe is, és a felnik fékezésből eredő felmelegedése révén még jól rá is ég a felületre.

Milyen módszerek vannak a fékpor eltávolítására?

Hát, a kémia általában működik, tartja a mondás, és ez ebben az esetben is igaznak bizonyul. A fogyasztói társadalom modelljéből kiindulva pedig a felnitisztítás igényeire specializálódott tisztító kemikáliák és felnitisztító sprayk egész tárháza áll rendelkezésünkre csak arra várakozva, hogy végre megvegyük, és csatasorba állítsuk őket. Persze simán előfordulhat, hogy egyiknek-másiknak pusztán a marketingje jó, de szakszerű alkalmazás mellett azért többé-kevésbé elbánnak a makacs szennyeződésekkel. A lényeg, hogy első körben mindig le kell mosni a felnit, majd így befújni a csodaszerrel, hagyni érvényesülni, és a hatóidő után lemosni, letörölni, eltávolítani a maradékot. Persze joggal gondolhatjuk, hogy ugyan már a sok drága katyvasz, majd kreálok én valami hathatós megoldást, úgyis van otthon nitrohígító, azért nem árt, ha óvatosan kezeljük a mixelés témakörét. Figyeljünk oda, hogy egy így kreált elixír bizony kikezdheti a felni lakkozását, festését, sőt megpiszkálhatja a szelep tömítőgumiját is. Inkább próbálgassuk szorgalmasan a felnitisztító sprayk garmadáját, amíg megtaláljuk a számunkra optimálist.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat