Elveszett az autónk törzskönyve?

Az első és legfontosabb teendő, ha elveszett az autónk törzskönyve, hogy ne essünk pánikba. Semmi ok a túlzott aggódásra, mivel a törzskönyvre úgy általában és normális körülmények között a világon semmi szükségünk nincs. Utoljára akkor vettük hasznát – feltehetőleg – amikor a kocsinkat használtan az előző tulajdonostól megvettük és a törzskönyv alapján meggyőződtünk a jármű legális eredetéről. Innentől kezdve akár egy évtizedig is a szekrény alján lapulhatott a törzskönyv, minden funkció nélkül, vagy – ahogy az ilyenkor lenni szokott – már régen elkallódott valahol.

Akkor minek a törzskönyv

Hogy mire találták ki az világos. Ezzel akarták visszaszorítani, vagy megnehezíteni a lopott járművek adás-vételét. Hogy ez mennyire sikerült, arról megoszlanak a vélemények, de annyi biztos, hogy a törzskönyv megnehezítette mindenki életét, köztük az autótolvajokét is. Nézzük az autósokét mennyire! Először is, ha észleltük, hogy elveszett a törzskönyv, akkor azt be kell jelenteni írásban a közlekedési igazgatósági hatóságnak, amely ennek alapján közzéteszi a törzskönyv sorszámát a Magyar Közlönyben. Ezt követően 15 napot kell várni, nem jelentkezik-e valaki, hogy nála a törzskönyv. Ha nem, akkor már csak 6000 forintot kell fizetni és másfél vagy két hónapot várni és újból egy törzskönyv boldog tulajdonosa lehetünk.

Mi van, ha nem?

Mi van, ha a procedúra ismeretében úgy döntenénk, hogy nem pótoljuk a törzskönyvet. Nos, érdekes módon semmi. Mert még az sem, – szemben a közhiedelemmel – hogy nem tudnánk az autónkat a hiányában eladni, vagy műszaki vizsgáztatni. A szabály ugyanis az, hogy törzskönyv hiányában is érvényes az autó adás-vételi szerződése. A felek ebben rögzítik, hogy a törzskönyv nem került átadásra, mert elveszett, megsemmisült. Ezt követően az új tulajdonos az illetékes hatósághoz fordulhat, ahol – miután ellenőrizték a Magyar Közlönyt és más nyilvántartásokat – kiadják az új törzskönyvet. És akkor neki is lesz egy haszontalan törzskönyve, amit nyugodtan elveszíthet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat