Elkészült az ablaküveg, amelyen a vakok is élvezhetik a táj szépségét

Forradalmi újítással jelentkezett a Ford: az „Érezd a kilátást!” elnevezésű innováció az autó ablakán a kivetített képeket rezgéssé alakítja, így a vak és gyengénlátó utasok is élvezhetik a látványt.

Fotókon rögzíti a tájat, majd monokróm képekké alakítja

A magas hegyek, hosszan elterülő síkságok látványa minden utat gyönyörködtetővé tesz, de sajnos a vakok és gyengénlátók nem élhetik meg ezt a gyönyört. Ám most itt az innováció, mely megoldja problémájukat: az intelligens ablak. Az újdonság segítségével ők is érzékelhetik az út közben látható tájat. Az Érezd a kilátást program fotókat lő a tájról, majd átkonvertálja őket erős kontrasztú monokróm képekké, amelyek specifikus LED-ek segítségével jelennek meg az ablaküvegen. Ha megérintik a képet, akkor a szürke 255-féle intenzitással vibráló árnyalatainak megtapintásával reprodukálhatják a tájat. Az innováció kidolgozásáért a Ford of Italy-nak és a GTB Roma-nak mondhatunk köszönetet, akiknek az Aedo segít, amely a látássérülteknek fejleszt speciális eszközöket.

A technológia modern, de az alapötlet egyszerű

Marco Alù Saffi, a Ford of Italy szóvivője elmondta, arra törekszenek, hogy jobbá tegyék az emberek életét, ez pedig fantasztikus lehetőséget kínált arra, hogy a vak és gyengénlátó utasok is átélhessék az autózás egyik örömteli részét. Habár a technológia modern, ám az alapötlet roppant egyszerű, és még a mindennapos utakat is emlékezetessé teheti. A Ford Motor Company autóipari vállalat egyébként 202 000 személynek ad munkát, és 62 gyárat működtet szerte a világban. A cég alapvetően a Ford személyautók, haszongépjárművek, SUV-ok és elektromos autók, valamint a Lincoln luxusautók gyártásával foglalkozik. Emellett folyamatosan dolgoznak az innovációs lehetőségek kiaknázásán is a Ford Intelligens Mobilitás terv keretében, melynek fő célja, hogy piacvezetővé tegye a céget a mobilitás, konnektivitás és önjáró autók terén.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat