Dübörög az elektromos és hibrid autók piaca

A jövő egyértelműen elektromos, valamint a légszennyező anyagot ki nem bocsátó kocsiké. Norvégiában a tavaly forgalomba helyezett új autóknak már több mint a fele elektromos vagy hibrid jármű volt, a zéró emissziósok aránya pedig húsz százalék.

Tizenkét százalékot emelkedett az elektromos és a hibrid autók részaránya

A támogatásoknak köszönhetően a forgalomba helyezett új autóknak tavaly már több mint a fele elektromos vagy hibrid jármű volt Norvégiában az OFV autóipari üzleti tanácsadó vállalat szerint: 52 százalékra emelkedett a tisztán elektromos és a hibrid járművek részaránya 2017-ben, a 2016-os 40 százalékról. Az északi országban tavaly 158 ezer új autót helyeztek forgalomba, 2,6 százalékkal többet, mint két éve. Az autók száma tavaly volt a harmadik legmagasabb az ország történetében. Zéró emissziós autóból 33 ezret helyeztek forgalomba, ez az összesnek a 20,9 százaléka. 2016-ban ugyanez a szám 16 százalék volt. A becslések szerint a zéró emissziós járművek részaránya 2018-ban 25 százalékra emelkedik az új autók között. Ebbe a kategóriába tartozik minden elektromos, valamint légszennyező anyagot ki nem bocsátó gépkocsi.

Egyre kevesebb a dízelmotoros jármű

Belsőégésű és elektromos motorral is rendelkező hibrid autóból 49 ezret helyeztek forgalomba tavaly, ez az összes 31,3 százaléka. A dízelmotoros autók részaránya tavaly 23,1 százalékra csökkent a forgalomba helyezett járművek között a 2016-os 30,8 százalékról. Öt évvel ezelőtt, 2012-ben az arány még 64 százalék volt. Norvégiában az elektromos autók számos adó- és díjkedvezményt élveznek, mentesülnek az autópályadíj és a parkolási díj megfizetése alól. Az autóeladásokat a Volkswagen Golf vezette tavaly, a második helyen a BMW i3 autója áll, a harmadikon a Toyota Rav4, a negyediken pedig a Tesla Model X tisztán elektromos autó. A kisebbik Tesla, a Model S a nyolcadik a rangsorban a Volkswagen Passat, a Mitsubishi Outlander és a Toyota Yaris után.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat