Csináld magad autójavítás – igen vagy nem?

A mai autóknál az autózás történetében soha nem látott mértékű szakmai ismeretekre és speciális felszerelésekre van szükség, és pedig nem csak a javításhoz, de már a hiba felismeréséhez is. Egyre nehezebb a garázsban buherálni.

Az emberi kíváncsiság és az önbizalom határtalan

A kíváncsiság és az önbizalom – én is meg tudom csinálni – fontos hajtórugói a házi autószerelésnek, de a lényeg ma is ugyanaz, mint akár 100 évvel ezelőtt: olcsóbban karbantartani az autónkat. A válasz még néhány évvel ezelőtt is egyértelmű volt: otthon egy kis utánjárás, némi szerszámkészlet beszerzése után, megfelelő elméleti felkészüléssel, na és némi készséggel nem kis pénz lehetett megtakarítani, ha szerviz helyett magunk estünk neki a kocsinak. Mára a helyzet alaposan megváltozott. Az esetek nagy részében jó esélye van, hogy a házi bütykölés a végén drágább lesz, mint ha szervizbe vittük volna az autónkat.

Nem csak az elektronika, de a biztonság is

A házi javítgatás esetén a hibás beszerelésért, vagy a nem megfelelő alkatrész használatáért, tehát gyakorlatilag mindenért az autó tulajdonosa felel. Még, ha minden eszköz a rendelkezésére áll: emelő, diagnosztikai elektronika, célszerszámok, akkor is – ahogy egyébként egy szervizben is – el lehet olyan hibát követni, amelyért nagy árat fizetünk. Nem csak a pénztárcánk lehet laposabb, de akár baleset oka is lehet a rossz szervizelés, például a rosszul beállított fékek, futómű. Ennek esélyét azért is komolyan kell venni, mert – amennyiben a biztosító tudomására jut, hogy a baleset műszaki oka a nem szakszerű szervizelés volt – nagy valószínűséggel nem fogja megtéríteni a kárunkat. A szakértők szerint – az olajcsere, hűtővíz csere, vagy az égőcsere – néhány kisebb javítás elvégzése házilag is megoldható biztonságosan, de a komolyabb hibákat – már csak közlekedésbiztonsági szempontból is – a szervizekben ajánlatos kivizsgáltatni és megjavíttatni. Egyébként, aki próbált már égőt cserélni a modern, új autójában, az tudja, hogy már ez sem mindig oldható meg házilag, vagyis önbizalom ide, önbizalom oda, az elromlott autónak a autószerelőnél van a legjobb helye.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat