BMW 3 – tényleg csak a gond van vele?

A 3-as BMW már hosszú ideje hazánk legközkedveltebb használt prémium kocsijai közé tartozik. A modellcsaládon belül is az E90-ből fogy a legtöbb – 2005 és 2013 között gyártották a sorozatot. Népszerűségének egyik oka, hogy az E90-es szedán mellett készült még kombi (E91), kupé (E92) és kupé-kabrio (E93) változatban is. Noha a 3-as BMW-től sokat kaphatunk, ám, ha valami gondja akad, nekünk is sokat kell visszaadnunk! Cikkünkben az E90 kivitel típushibáit gyűjtöttük csokorba.

Ne ijedj meg a lelakottól tűnőnek sem

A 3-as BMW kedvelőinek örömére az E90-es sorozatot nem igazán szokta támadni a korrózió, ha mégis, akkor is inkább csak az utólagosan, helytelenül javított karosszéria elemeket érinti. A futóműve eléggé igényes, de szerencsére strapabíró is, ami a magyarországi utakon különösen jól jön. Ami az utasteret illeti, még a lelakottabb példányokat is viszonylag kevés pénzből szép állapotúra lehet varázsolni. Ha már kinézted a kocsit, de elnyűttnek találod a belsejét, az nem véletlen, mivel az utastérben alkalmazott anyagokon lévő gumibevonat viszonylag hamar lemálhat. Főleg a középkonzolon elhelyezkedő gombokat és az ajtózáró fogantyúkat érinti a probléma. Ne ez alapján ítéljük meg a kinézett kocsit, nem drága lecseréltetni ezeket az elemeket.

Melyik motort érdemes választani?

Mielőtt az alkatrész-specifikus típushibákra térnénk, foglalkozzunk egy kicsit a 3-as BMW-k motorpalettájával is. A négyhengeres benzinmotorokkal sok probléma lehet. Magyarországon rengeteg fut a 2007-ig alkalmazott Valvetronic szelepemelős N46 motorváltozatos modellből. Ezt a 318i és 320i modellekbe szerelte a BMW. A szelepemelő meghibásodása elég sűrű, az állítómotorral van a legtöbb gond, illetve a vezérműlánc is idő előtt megadhatja magát. Szintén borsot törhet a tulaj orra alá a vezérlés az egyel gyengébb, 316i modellekbe rakott N45 változattal, amihez még túlzott olajfogyasztás is szokott társulni. A már említett két változatba, és az ezektől újabb N43-ban egyaránt alkalmazott a gyártó Vanos fantázianevű változó szelepvezérlésű rendszert, melynek lényege, hogy olajnyomással szabályozza a szelepek időzítését. Központi elemei a kipufogó- és szívóoldali vezérműkerék, illetve a kettő szolenoid szelep – előbbieknél a kipufogófelőli szokott leghamarabb elromlani. Ha tesztkörre viszed a kocsit, akkor a kocsi beindításakor figyelj, nem-e hallasz csattogó hangot, nem-e ingadozik az alapjárat. Ezek mind a probléma tipikus jelei. A 2007 utáni évjáratokba közvetlen befecskendezéses N43-as motort szereltek, melyekben a nagynyomású befecskendező rendszer alkatrészeire jellemző a kokszosodás, és a viszonylag rövid élettartam. A hathengeres motorokkal is lehetnek problémák – talán a 2007 tavaszáig gyártott, N52 motorral épített 330i-kkel a legkevesebb. Ezeknél az elektromos vízszivattyú tönkremenetelével kell a leghamarabb számolni. A sokezer kilométeres kocsiknál jelentkezhet túlzott olajfogyasztás, valamint a hidrotőke is csattoghat. A 2007 őszén és utána alkalmazott turbós N53 és N54 erőforrásokra jellemző a szívóoldali kokszosodás, sokezer kilométernél pedig a befecskendezők is meghibásodhatnak.

A 3-as BMW-k dízelmotor-palettájáról az M47-es kódú négyhengeres változat a legelterjedtebb hazánkban – ezeket 2007 augusztusáig gyártották. Az erőforrásokat a 318-d és a 320-d modellek használják. Ezekben a típusokban műanyagból gyártották a szívósorban elhelyezkedő pillangószelep-lapkát, mely anyagából adódóan hamar eltörhet. Erre különösen figyelni kell, hiszen a töredezett darabkák súlyos károkat okozhatnak a motorban. Az N-es motorkódú négyhengeres dízelmotorokkal érdemes vigyázni, és vásárlás előtt a teljes kipufogó- és szívórendszert átvizsgáltatni egy szerelővel. Ezeknél ugyanis igen gyakori és nagy gondokat tud okozni az intenzív kokszolódás. Ugyanúgy figyelni kell a vezérműlánc állapotára, mivel alulméretezték őket gyártáskor, így viszonylag hamar megnyúlhatnak. Súlyos anyagi kárt okozhat a tulajnak a hibás olajszivattyú is, mely nem tud optimális mennyiségű motorolajat szállítani az adott alkatrészekhez.

Mechanikus típushibák

Miután áttekintettük a motorpaletta lehetséges hibáit, térjünk át a többi alkatrészre. A 3-as BMW-k esetében gyakran szokott gond lenni a termosztáttal, pláne a dízeleknél. Előfordulhat, hogy nyitott állapotba ragad, és a kocsi nem jelez problémát, viszont a hűtőfolyadék hideg marad, és nem fog tudni lezajlani a részecskeszűrő-regeneráció, végül teljesen eltömődhet a szűrő. Viszonylag gyakran okoz bosszúságot a kormányzár is, melynek meghibásodásakor nem old ki a szerkezet, magyarán nem lehet beindítani a kocsit, mivel az elektronika nem enged indítani. Ilyen esetekben kizárólag a kormányoszlop csere orvosolja a helyzetet. A kinézett kocsi átnézésekor próbáld az ablakokat le- és felhúzni, ugyanis az ablakemelő szerkezettel is szokott gond adódni. Ha valamelyik akad, túl lassú, akkor számolhatsz a mechanizmus cseréjével is. Zárhibával is viszonylag sűrűn találkozni a 3-as BMW-knél, ez könnyedén kiszúrható, mivel hiába nyomjuk meg a távirányító gombját, az ajtó nem zárul, csak kézzel.

Elektromos típushibák

A csomagtartót is alaposan ellenőrizd át vásárlás előtt, ugyanis a hátsó lámpák szigetelésének öregedése miatt gyakori a beázás, főleg a kombiknál. Mivel a csomagtér szélein számos modul található, ezért akár a HiFi erősítője vagy a tolatóradar-vezérlő is elromolhat. Ugyanígy találkozhatunk a csomagtartó kábelkötegének különféle hibáival. Tipikusan ilyen a hátsó lámpa „össze-vissza” működése, amikor néha világít, néha nem. Szerencsétlenebb helyzetekben még a sofőrülés alatti, lámpák és ablakok irányítására való lábtér modul is meghibásodhat miatta. Az utastérben a fedélzeti rendszerrel szoktak elektromos hibák adódni, például amikor tönkremegy a színes központi kijelző. Az olcsóbb, iDrive nélküli modellekben pedig a rádiók kijelzője szokott problémás lenni, ahol vagy pixelhiba lép fel, vagy a kép halványul el.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat