Biztosítót bírságolt a jegybank

Tízmillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Allianz biztosítóra, mert a kötelező autóbiztosítás 2018. január elsejétől érvényes díja egyes újonnan szerződő ügyfelek számára kedvezőbb lehet, mint a már meglévő biztosítottaké. Ezt pedig a törvény tiltja.

Tiltott kedvezmény az ügyfeleknek

A jegybank közölte, ellenőrzése során megállapította, az Allianz biztosító a díjtarifában egy a kármentes vezetők kedvezményét meghatározó korrekciós engedményt is alkalmaz. Ennek egyik eleme szerint kedvezménynek számít a díjtarifa számításánál, ha egy szerződő az elmúlt két évben nem volt üzembentartó az adott gépjárműtípusnál. Márpedig az Allianz meglévő ügyfelei e feltételnek értelemszerűen nem tudnak eleget tenni, tehát ez a kikötés őket anyagilag hátrányosan sújthatja, hacsak nem üzemeltetnek párhuzamosan legalább két azonos gépjármű kategóriába tartozó gépjárművet. A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint ezt a törvény tiltja, ezért bírságot szabott ki.

Tízmilliós bírság, kármentes vezetők

A jegybank szerint a kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) szóló törvény viszont egyértelműen meghatározza, hogy nem lehet különbséget tenni az új szerződés üzembentartójának a javára azon az alapon, hogy a szerződés új szerződésnek minősül. A jogszabály éppen az ellenkező megkülönböztetésre adna csak módot, azaz a régi biztosítottak díja lehet alacsonyabb. Mindezek nyomán az MNB nemrég közzétett határozatában kötelezte az Allianzot, hogy a januárjától alkalmazandó díjtarifájában mellőzze a kármentes vezetők kedvezményére vonatkozó korrekciós tényezőt. Az MNB a történtek miatt 10 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a biztosítóra. Fontos tudni, hogy a jegybank határozata a kifogásolt kedvezménnyel már korábban létrejött szerződések díját nem érinti.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat