Az AC pumpa hiba egyértelmű jelei

Mondhatjuk, hogy az üzemanyagpumpa a gépkocsik aortája, a legfontosabb üzemanyagot továbbító szerve, ami, ha meghibásodik, akkor bizony a lehető leggyorsabban cseréltetni kell egy autószerviz szerelőivel.. Máskülönben megeshet, hogy az Isten háta mögött ragadunk egy lerobbant autóval.

Az AC pumpáról általában

A pár évtizeddel ezelőtt gyártott, karburátort használó autókon az üzemanyagpumpa még egy mechanikusan hajtott szivattyúként létezett. Ez egy membrán működtetésével juttatta az üzemanyaghoz a motort. Viszont a nyolcvanas évek tájékán a gépkocsigyártók úgy gondolták, hogy ez a rendszer sokkal hatékonyabban és nem utolsó sorban olcsóbban működne, ha a mechanikusságát lecserélnék egy elektromos üzemanyagszivattyúra. Ez a szivattyú ma az AC pumpa névre hallgat, amit vagy az üzemanyagtankba vagy a tankon kívülre építenek az autókba.

Az AC pumpák meghibásodásának okai

Az elektromos szivattyúk legjellemzőbben kettő dologtól mennek tönkre. Az egyik az öregedés, a másik pedig az üzemanyagtankba bejutott szennyeződés. Amennyiben a kettő közül az egyik, vagy éppen mindkettő bekövetkezik, akkor a pumpát vezérlő motor teljesítménye elkezd hanyatlani, vagy megáll működni. Ennek következtében nem képes a megfelelő mennyiségű üzemanyag továbbadására. Az ok-okozat elvének megfelelően a szükségesnél kevesebb mennyiségű nafta miatt az erősen terhelt, magas fordulatszámon izzadó motor erőtlenné válik, és fináléként akár le is állhat.

Szerencsére a leállást tünet előzi meg, aminek a felismerésével megspórolhatunk egy nagyobb fejfájást a rossz pumpa által okozottnál. A meghibásodott AC pumpa tünetei egészen jól felismerhetők. Például a tankon kívülre szerelt elektromos szivattyú szivárogni kezd. Ez a szimptóma veszélyes, hiszen benzin kerül olyan alkatrészek közelébe, amelyek begyújthatják azt, nem beszélve a kívülről jövő véletlenekről: valami olyan kerül a pumpa közelébe, ami meggyújthatja a benzint. A szivárgásnak egyértelmű jele a motor üzemelése közben érezhető benzinszag. Ilyenkor érdemes az orrunk után menni, és/vagy keresni a benzinfolyás nyomát. Amennyiben megtaláltuk, és azt látjuk, hogy nem az üzemanyag-vezeték szakadt el, akkor a pumpánk beteg. Tehát ha arra gyanakszunk, hogy az AC pumpával van baj, akkor bizony a benzinfolyás egy egészen pontos ómen.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat