Autósok, figyelem! Így szigorodtak a műszaki vizsga feltételei

A műszaki vizsgálati bizonyítványt nem kell magunknál tartani, a korlátozott alkalmasság viszont már lehetséges hazánkban a műszaki vizsga során. Ha egy hibának veszélyhelyzetet teremtő vagy környezetkárosító hatása van, mindenképp meg kell csináltatni. Inkább előbb, mint utóbb, különben drága mulatság elé nézünk.

Olykor jár a türelmi idő

Bár még 2018-as a történet, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy megszigorodtak a műszaki vizsga feltételei Magyarországon. Néhány álhír is összezavarta a képet, azzal például sokakat ijesztgettek, hogy mindig magunknál kell tartani a műszaki vizsgálati bizonyítványt, mert büntetés járhat érte a rendőrtől, ha nem tudjuk bemutatni. Ez nincs így, külföldön viszont valóban elkérhetik ezt a dokumentumot egy EU-s rendelet alapján.

A műszakin kisebb hibák beleférnek, ilyen lehet például a szélvédő apró repedése, de ez is csak akkor, ha nem az ablaktörlő által behatárolt részen található. Ha egy probléma a biztonságot nem veszélyezteti, és környezetkárosító hatása sincs, akkor még megkapja a műszaki engedélyt a személyautó.

Ha viszont jelentős a hiba, azt mindenképpen javíttatni kell, nincs mese. Ami újítás, hogy türelmi idő jár erre a folyamatra, ez két hónap, de utána be kell mutatnunk, hogy elvégeztük, elvégeztettük a kért javításokat. Ezt nevezik korlátozott alkalmasságnak. Ami kellemetlen: ilyenkor másodjára is be kell fizetni a műszaki vizsga díját, hiszen új eljárásról lesz szó.

Elveheti a rendőr az iratokat

Ha pedig konkrétan valós veszélyt jelent a közlekedőkre egy hiba, akkor megtiltják a kocsinak a közlekedést addig, amíg ez fennáll. Persze ezek alapból olyanok, amelyekkel szerelőhöz fordulnánk, úgyhogy érdemes a problémákat már a műszaki előtt orvosolni. Hogy mik ezek? A fékrendszer hibás működése, a törött szélvédő, a hiányzó lámpa, vagy a használhatatlan váltó. Ezek alkalmatlanná teszik a személygépkocsit a közlekedési szabályok betartására.

Ezzel azért sem érdemes kivárni, mert ha a hasonló jellegű hibát egy rendőr szúrja ki, azonnal kivezetheti a forgalomból a kocsit, elkísérheti egy tizenöt kilométeren belül található szervizbe, és elveheti annak okmányait. Ezeket csak akkor adják vissza, ha a gépjármű újra alkalmassá válik a balesetmentes közlekedésre.

Apróság, de szintén újítás, hogy a vizsgabiztos díjazása minden esetben jár, azaz akkor is fizetni kell, ha nem megy át a kocsi – ennek díja 16 ezer 290 forint maradt. Éppen ezért érdemes jól felkészített autóval beállítani, hogy ne szórjuk feleslegesen a pénzt egy sikertelen műszakira.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat