Autókölcsönzési kisokos

Az autóbérlés egy praktikus és alapjában véve nem túl bonyolult művelet. Van konkrétan olyan, aki saját autó megvásárlása helyett „életvitelszerűen” bérautóval közlekedik. Mégis mi a pontos bérlési folyamat, van-e valami speciális igénye az autókölcsönző cégnek? Rövid írásunkban ezt fogjuk megmutatni.

Amit tőlünk kérhetnek

Bár vállalatonként változhatnak az adategyeztetésre vonatkozó igények, az esetek döntő többségében ugyanazokat az okiratokat szükséges bemutatni. Az első és legfontosabb okmány az érvényes személyi igazolvány és amennyiben nem uniós országon is áthaladunk, az útlevél. Bérlési szándékunk előtt győződjünk meg róla, hogy az említett irataink nem jártak-e le, így egy igen kellemetlen élményt spórolhatunk meg magunknak. Autóbérléshez szükségünk van egy érvényes és minimum egy éves jogosítványra is. A legtöbb cég nem ad ki autót olyan vezetőnek, aki még nem rendelkezik egy éves vezetői rutinnal. Fontos, hogy a nem latin betűkkel kiállított jogosítvánnyal rendelkező sofőröknek rendelkezniük kell nemzetközi vezetői engedéllyel is. Készítsük be az Adó és a Taj kártyánkat is, továbbá legyen nálunk az Állandó lakcím igazolásáról a lakcímkártya. Általában elegendő a betöltött 18. életév, azonban vannak olyan cégek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a sofőr elmúljon legalább 21 éves. A letét biztosításához rendelkeznünk kell dombornyomott bankkártyával, ami lehet Amex, Visa, vagy MasterCard is. Minden esetben fontos kikötés, hogy a kölcsönautót csak és kizárólag az a személy vezetheti, aki a bérleti szerződésen meg van nevezve. Amennyiben külföldi magánszemély bérel autót Magyarországon, rendelkeznie kell útlevéllel és érvényes jogosítvánnyal, tartózkodási vagy állandó lakcímmel, a már említett dombornyomású bankkártyával és esetükben elengedhetetlen követelmény a betöltött 21. életév.

Mit kérjünk, és mire figyeljünk?

Alaposan térképezzük fel a lehetséges kölcsönző cégek kínálatát, gondoljuk végig, hogy tartunk-e igényt extra felszereltségre. Kérdezzünk rá pontosan, hogy szükséges-e kauciót fizetnünk, és ha igen akkor mennyit. Általában, az itt megállapított összeget zárolják a bankszámlánkon, ezt a zárolást természetesen az autó visszaszolgáltatásakor megszüntetik. A bérlés előtt alaposan olvassuk át a foglalási feltételeket, egyes esetekben előfordulhat, hogy a végleges ár eltér a foglaláskor feltüntetett költségektől. Ami nagyon fontos, hogy ha már úton vagyunk, és valami probléma van a gépjárművel, ne kezdjük el mi megbarkácsolni. A nagy autókölcsönző cégek már rendelkeznek 0-24 órás autó assistance szolgálattal, így probléma esetén azonnal értünk küldenek egy csereautót.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat